Nytt

Da Salman Rushdie ble lyst fredløs sto en muslimsk leder foran Parlamentet og oppfordret til drap på forfatteren. Nå står 27 år gamle Umran Javed for retten for å ha oppfordret til å bombe Danmark og drepe dansker. Det er ikke lenger uskyldig å oppfordre til drap offentlig.

Britisk påtalemyndighet tar truslene alvorlig. De kan godt betraktes som «rantings» fra en forskrudd person. Det var 50 demonstranter utenfor den danske ambassaden i februar ifjor, og det kom senere til 200-300 flere. Ikke noe skremmende tall, men det de sa og plakatene de bar, var sterkt hatske og voldelige. Politiet grep ikke inn for ikke å fremprovosere vold, men en av lederne, Javan, står nå for retten. Myndighetene vil markere at det er straffbart å oppfordre til drap og bombing av konkrete land og personer.

Mr Javed, a British citizen, of Washwood Heath, Birmingham, said in the speech that the Western world would pay a heavy price for declaring war on Allah and the Prophet Muhammad.

He said that «disbelievers» should learn from the murder of the Dutch film-maker Theo van Gogh, who had made a film critical of Islam. Mr Javed also referred to the slaughter of the Jews of Khaybar, which is recorded in the Koran.

Mr Javed told the crowd that Denmark should watch its back because «Zarqawi was coming back», a reference to Abu Musab al-Zarqawi, the dead al-Qaeda leader in Iraq.

David Perry, QC, for the prosecution, said that Mr Javed appeared to be one of the leaders of the protest and used a loud-hailer to address the crowd.

«He addressed the crowd in terms which encouraged killing and incited racial hatred.»

Mr Perry said that the words used were plainly criminal. «The words used were straightforward and plain. If you shout out ‘Bomb, bomb Denmark; bomb, bomb USA’, there is no doubt about what you intend your audience to understand.

«The prosecution case is that the defendant was clearly encouraging people to commit murder — terrorist killing.»

Mr Perry told the court that the case was not about freedom of assembly or freedom of speech. He said that even a society that enjoyed freedom of speech had to have rules.

«It is not about freedom of expression, but it is not surprising there are rules against encouraging others to kill or incite racial hatred.»

Muslim on racial hatred charges