Nytt

Irans rolle som oljeeksportør kan være over i 2015. Det viser en rapport fra Johns Hopkins University. Det må være den beste nyheten Bush har fått på lang tid.

Det er Roger Stern som har funnet ut at det står elendig til med Irans oljeutvinning. Den synker med 10 prosent i året. Om bare fem år vil produksjonen være halvert. Iran er helt avhengig av disse inntektene. Landet har enormt overskudd av ungdom, og korrupsjon og vanstyre er utbredt. Ahmadinejad ble valgt på et antikorrupsjonsprogram, men har skuffet på det økonomiske området. Regimet lever på en høy oljepris.

Skulle analysen til Stern være korrekt, vil det snu opp ned på de vante forestillingene om Iran som en ny stormakt i regionen. Da vil ambisjonene være bygget på sand.

Iran currently is the world’s fourth-largest petroleum exporter. If Johns Hopkins University economic geographer Roger Stern’s analysis is correct, Iran’s oil industry is in a shambles, with production declining by an estimated 10 to 12 percent a year. At that rate, oil exports would be reduced by half in five years and entirely eliminated by 2015, with its remaining production going entirely toward domestic use.

Declining oil exports, which at $50 billion a year are the Iranian government’s major source of revenues, could destabilize the regime, Stern predicts. «What they are doing to themselves is much worse than anything we could do,» he told The Associated Press. «The one thing that would unite the country right now is to bomb them,» Stern said. «Here is one problem that might solve itself.»