Nytt

Statssekretær Raymond Johansens støtte til islamist-regjeringen i Mogadishu, mot den lovlig anerkjente overgangsregjeringen, er selsom. Er det fordi sjefen er på ferie?

Islamistene har jaget ut den FN-godkjente overgangsregjeringen. Etiopiske styrker står i Somalia etter invitasjon fra denne regjeringen. Likevel sier Johansen at det er etiopierne som tar seg til rette og invaderer.

African Union er også mest opptatt av at etiopierne må ut. De viser den handlekraft nå som de ikke har greid overfor Khartoum i spørsmålet om Darfurs skjebne. Men når det gjelder å støtte islamistene, stiller det seg annerledes.

NRKs Lars Sigurd Sunnå var også i Mogadishu, og intervjuet en utenlandssjef fra Røde Kors, som var bekymret for situasjonen. Det var blitt en viss stabilitet etter at islamistene overtok. Men i NRK Dagsnytt kunne vi høre at det er ekstremistene i Ungdomsbevegelsen som har vunnet frem i Sharia-domstol-bevegelsen. Det første innbyggerne i Jowhar gjorde da den var gjenerobret, var å skru på musikken. Den var blitt forbudt.

Sunnanå intervjuet «vanlige» mennesker og spurte dem om det var blitt bedre. Svaret var gitt på forhånd. Er dette journalistikk?

Man får en følelse av at det offisielle Norge ser gjennom fingrene med islamistenes negative sider. Men man kan da ikke være uvitende om at denne konflikten har mange implikasjoner, langt ut over Somalias grenser.

Det bor feks. 18.000 somaliere i Norge og de er raskt voksende. Halvparten bor i Oslo.