Det finnes visst ingen grenser for hvilke ulykker som rammer det jødiske folk.

I vår midte har vi for eksempel kjeltringen Robert Maxwell, klovnene Noam Chomsky, Jerry Springer og Monica Lewinsky, gangsteren Meyer Lansky og morderne Baruch Goldstein og Yigal Amir. Jeg trodde bunnen var nådd da David Beckham påstod å kunne spille på vår banehalvdel.

Men nei – også Vladimir Zjirinovskij forteller nå at han har jødisk bakgrunn:

It looks like an everyday scene in a cemetery. A man who is no longer young stands, mute and weeping, at his father’s grave. This particular scene, however, was fraught with historic irony. The son is Vladimir Zhirinovsky, the deputy speaker of the Russian State Duma (the lower house of the Russian parliament) and the leader of the Liberal Democratic Party, the third largest in the country. Zhirinovsky, an anti-Semitic nationalist, who has expressed esteem for Hitler, proposed that Russia offer asylum to Yasser Arafat and supported Saddam Hussein, found his father’s grave in the Holon cemetery, outside Tel Aviv. Zhirinovskys quest for his roots- in the past he had denied that he had Jewish origins- ended, of all places in the world, in Israel.

Denne – i beste fall – noe politisk forvirrede mannen mener at hans fargerike etniske bakgrunn vil gjøre ham til en utmerket russisk president:

«What we need in Russia is someone with Jewish intelligence, a Russian heart, German precision, an American entrepreneurial spirit and Asian fanaticism – and do you know who has all that»? he asks rhetorically. «I do. I have Russian heart. Jewish intelligence. And because of the father I discovered here in Israel, Wolf, who has a German name, I can say that I also have German precision and a sense of entrepreneurship. After all, he was a rich man. Having been born in Kazakhstan, I also have Asian fanaticism.»

Jeg tror ikke på forestillingen om kollektiv skyld, men det er ikke til å komme fra at en spør seg om hva vi har gjort for å fortjene å bli straffet på denne måten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂