Kommentar

reuters.moske.jpg

Det er ingen tvil om at jihadistene gjør en kraftanstrengelse for at Irak skal ta fyr. Igår detonerte en selbmordsbomber nær helligdommene i Najaf, og ti ble drept. Idag gikk tre selvmordsbombere inn i Baratha-moskeen i det nordlige Bagdad, tilhørende SCIRI, ett av de to store shia-partiene. Minst 71 ble drept. Dette var under fredagsbønnen, hvor en kjent imam nettopp hadde uttalt at statsminister Jaafari må gå av.

USAs ambassadør Kalmay Kalilzad sa for første gang at det ikke bare er fare for borgerkrig, men at hele regionen kan bli trukket inn, så forferdelig og omfattende vil en borgerkrig mellom sunnier og shiaer være.

Mr. Khalilzad is the first senior official in the Bush administration to publicly assert that an Iraqi civil war could destabilize the region.

«Whatever you thought of whether the West, the coalition, should have come in here or not — now not to do everything humanly possible to make this country work would have the most serious consequences for the Iraqis for sure, but also for the region and for the world,» the ambassador said in the interview. «A sectarian war in Iraq, perhaps drawing regional players, affecting the entire region, would be extremely negative.»

At Least 71 Die as Bombers Hit Mosque in Baghdad