I et intervju med Al Arabiya sier Egypts president Hosni Mubarak at shiaene i regionen ikke er lojale mot sine hjemland, men mot Iran.

Uttalelsen er oppsiktsvekkende for å si det mildt, ikke minst når Mubarak i samme intervju sier at det pågår en de facto borgerkrig i Irak allerede. Uttalelser som denne om shiaene bekrefter bare hvilke ringvirkninger en krig mellom shiaer og sunnier kan få.

«It’s not on the threshold (of civil war). It’s pretty much started. There are Sunnis, Shi’ites, Kurds and those types which come from Asia,» Mubarak said in an interview aired on Saturday on pan-Arab satellite television channel Al Arabiya.

Mubarak said that the large Shi’ite Muslim presence in Arab states were more loyal to Iran than their own countries, echoing accusations made by his fellow Sunnis in Iraq about their country’s Shi’ite leaders.

Mubarak said of the Arab countries around Iraq: «There are Shi’ites in all of those states in very big percentages, and the loyalty of those Shi’ites is to Iran, most of them are loyal to Iran. Their loyalty is not to their particular countries.»

The Egyptian leader warned against an immediate U.S. troop withdrawal.

«Now? It would be a disaster … It would become an arena for a brutal civil war and then terrorist operations would flare up not just in Iraq, but in very many places.»

(reuters)

Egypt’s Mubarak warns civil war started in Iraq

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂