Kommentar

Den amerikanske journalisten Michael J. Totten var ivrig tilhenger av Demokratene. Etter 11/9 har han vært skeptisk tilhenger av Republikanerne, og leverer artikler og blogginnlegg der de to politiske retningene forenes.

Totten har hatt flere kortvarige opphold i Midtøsten. Noen kjenner ham kanskje som bloggeren som tar så flotte bilder derfra. Hans kunstneriske egenskaper blekner imidlertid sammenliknet med hans skriveførhet. Denne mannen leverer noe av det mest interessante (og underholdende) jeg har lest fra den delen av verden.

For tiden befinner han seg på et lengre skriveopphold i Libanon, og han har benyttet anledningen til å bevege seg inn i løvens hule – Hizbollahs indre krets. Beskrivelsen av makten, brutaliteten, paranoiaen og dumheten blant terroristenes harde kjerne er utrolig.

I forrige uke reiste han til Egypt, der han møtte en annen ikke ukjent bloggerstørrelse som er resignert og pessimistisk angående Egypts politiske utvikling. Leserne av document.no anbefales innstendig å ta en halvtimes pause fra julestria for å få med seg disse guttas kommentarer.

«At some point,» I said, «if you want to live in a democracy you’re going to have to accept the fact that conservative religious political parties exist. You may never like them, but they won’t always be a terrorist threat. Democracy has mellowed out the Islamists in Turkey, for example.»

«Yes,» he said. «But Turkey has a secular constitution. They want to enter the EU, so the Islamists are forced to play by the rules of the game. They cannot step on the freedoms that the Turkish people take for granted. The Egyptian people, though, since the time of the Pharaohs, have been a flock. They follow the shepherd.»

«My biggest fear,» he continued, «is that if the Muslim Brotherhood rules Egypt we will get Islamism-lite, that they won’t be quite bad enough that people will revolt against them. Take bars, for example. Most Egyptians don’t drink, so they won’t mind if alcohol is illegal. The same goes for banning books. Most Egyptians don’t read. So why should they care if books are banned? Most women wear a veil or a headscarf already, so if it becomes the law hardly anyone will resist.»