Vi nordmenn pleier å more oss med å gjøre narr av de av vår kongefamilies inngiftede og hjemmeavlede medlemmer hvis intellektuelle evner later noe tilbake at ønske. Ting tyder på at det heller ikke står bra til med deres slektninger på den andre siden av Nordsjøen.

I samme uke som islamske fundamentalister tok livet av et femtitalls sivile indere, et tilsvarende antall sivile irakere, fem sivile israelere, halshugget tre indonesiske skolepiker og vandaliserte deler av Birmingham og Paris, ønsker britiske prins Charles å få president Bush til å vise mer respekt for islam under det forestående offisielle besøket i USA.

Jeg synes leserne av The Daily Telegraph har sagt det som bør sies om den saken:

Sir – Prince Charles intends to plead the case for Islam to George W Bush (News, October 30). I am no fan of the President: I think he has scarred America’s reputation. But I am appalled that a future king, representing his nation, should have the gall to lecture the US on intolerance, given the attitudes of the British to continental Europe and its own Muslim immigrants. I lived in London for years and witnessed the prejudice shown to French and Germans.

I live two blocks from the World Trade Centre site and have lived, unlike the Prince, with the consequences of the 9/11 attack. The Prince of Wales would be better advised to stay at home with his wife and contemplate his own nation’s intolerance than try to tackle America’s.

Robert O’Donnell, New York

……..

Sir – So, Prince Charles thinks the United States has been too intolerant of Islam since September 11. In fact, President Bush invited Muslim clerics to the White House days after 9/11, clearly distinguished between 2_kommentarstream Islam and the terrorists, and quoted the Koran to reinforce the faith’s peaceful nature.

Unlike in the UK, there has been no anti-Muslim rioting in the US and no attacks on mosques. The Prince of Wales might do better to save his lectures for the home audience.

Jack Maloney, Saint Paul, Minnesota

Sir – After his US visit, the Prince should fly to Saudi Arabia; there he should present as full a schedule as he can of all the acts of adultery in which he has engaged since puberty. He should then waive all diplomatic immunity, and ask to be tried by whatever Sharia court is locally recognised to be strongest in the faith.

C. N. Gilmore, Bedford

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂