Kommentar

Reuters krever at det tas affære på høyeste hold for at amerikanske militære skal vise større respekt for journalisters arbeid i Irak. Riskoen for journalister, både fra amerikansk og opprørsk side, er nå så stor at det går ut over rapporteringen.

I et brev til senator John Warner skriver Reuters at «situasjonen er ved å komme ut av kontroll».

US Army innrømmer at de har drept tre Reuters-journalister. Reuters mener de også drepte en fjerde, da en snikskytter drepte en Reuters-journalist i Ramadi.

Det nyhetsbyråene spesielt reagerer på er at hæren utfører interne undersøkelser, og tar soldatenes ord at face value. De vil ha selvstendige granskinger.

Check-points er en annen kilde til uro. Til tross for klager gjennom flere år er ikke rutinene ved check-points blitt bedre. Situasjonen er flytende, ordrene uklare, og sivile får ikke skikkelige beskjeder. Derfor skjer det fortsatt at amerikanerne dreper folk, helt unødvendig. Som Knights Ridder-journalist Yasseer Salihee.

Knight Ridder reports how his death was an example of how a number of small things contribute to a checkpoint shooting. The military had blocked an intersection in a dangerous part of the city on three sides but left a fourth open. Salihee was coming via this unblocked route. Eyewitnesses said Iraqi troops warned the car in front of him, but Salihee didn’t know what was going on until it was too late. He also had his air conditioning on and may have been talking on a cellphone. The US military made a payment to his family of $2500 for his death and an additional $2500 for damaging his car.

Opprørerne blinker ut journalister med enda større dødelighet. I Mosul er tre journalister drept på en uke. De var for positive til demokratiseringen.

Rumsfeld says he will look into detention, shootings of journalists
http://www.csmonitor.com/2005/1003/dailyUpdate.html