Kommentar

Det heter at hvis et tilbud høres ut til å være for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det. Det samme gjelder den økonomiske euforien som preger Norge, båret oppe av en høy oljepris. Øynene burde vært festet mot USAs budsjettpolitikk og gjeldsbomber, som ligger an til å detonere en gang i fremtiden.

Hver tiende huskjøper i USA kjøper nå hus på lånebetingelser hvor de ikke bare får utsettelse på avdrag, men også en del av rentene. Denne del av ubetalte renter legges til lånet, som således bare vokser og vokser. Dette er med på å drive boligprisene i været. I det hele tatt er forventningene om stadig stigende boligpriser med på å gi folk en følelse av at alt vil fortsette oppover.

Det mener ikke leder av USAs Riksrevisjon, David Walker, som i en samtale med Nicholas Kristof, frykter et krakk i en ikke altfor fjern fremtid.

«I think the greatest threat to our future is our fiscal irresponsibility,» warns David Walker, the comptroller general of the United States. Mr. Walker, an accountant by training, asserts that last year may have been the most fiscally reckless in the history of our Republic. Aside from the budget deficit, Congress enacted the prescription drug benefit – possibly an $8 trillion obligation – without figuring out how to pay for it.

Mr. Walker, America’s watchdog in chief and head of the Government Accountability Office, is no Bush-basher. He started out his career as a conservative Democrat, then became a moderate Republican and has been an independent since 1997.

Now he’s running around with his hair on fire, shrieking about America’s finances. Well, as much as any accountant ever shrieks.

I asked Mr. Walker about Paul Volcker’s warning that within five years we face a 75 percent chance of a serious financial crisis.

«If we don’t get serious soon,» Mr. Walker replied, «it’s not a question of whether it’ll come, but when and how serious.»

Joseph Stiglitz, the Nobel-winning economist, says he is also «very worried.»

«I find it very difficult to know how to put a number» on the probability of a crisis, he added, «but there’s a widespread sense in the market that there is a substantial chance.»

Beløpene er så store at de trosser enhver forestillingsevne. En trillion dollar er 1.000 milliarder dollar.

More than two centuries of American government produced a cumulative national debt of $5.7 trillion when Mr. Bush was elected in 2000. And now that is expected to almost double by 2010, to $10.8 trillion.

Utlendinger har finsiert det amerikanske budsjett- og handelsunderskuddet i lang tid. Men de siste årene har Kina kommet inn som en stor kjøper av statsobligasjoner. Det gir Kina stor makt over amerikansk økonomi. Hvis Kina plutselig skulle ønske å selge obligasjonene, ville dollaren synke som en sten.

Republikanerne har tradisjonelt vært sparsomme, fornuftige i pengepolitikken. Nå bruker de penger som fulle sjøfolk, skriver Kristof. Nordmenn drømmer seg bort, og tror de er usårlig p.g.a. Oljefondet. Det er en illusjon.

President Bush has excoriated the «death tax,» as he calls the estate tax. But his profligacy will leave every American child facing a «birth tax» of about $150,000.

That’s right: every American child arrives owing that much, partly to babies in China and Japan.


A Glide Path to Ruin