24.1: Det er nesten ikke til å tro: FN holdt en spesialsesjon i dag til minne om befrielsen av Auschwitz. Det ble sagt mange alvorlige ord. Men så står det i referatet: Arab countries late last year opposed the holding of the special session. Of the more than 50 speakers on Monday, Jordan’s Prince Zeid Raad Zeid al-Hussein represented the only Arab country to address the assembly. Holdningen til Holocaust er blitt noe av en sivilisasjonstest. Norge har i så måte fortsatt noe å lære. Men i den arabiske verden ser man på verdenshistorienes verste forbrytelse kun som et politisk våpen i hendene på fienden, Israel. Det sier noe om araberlandenes stagnasjon. Jordans FN-ambassadør, prins Zeid Ra’ad Al-Hussein, hadde forstått:
«Nazi Germany chose Poland as the place of the massacre of European Jews for two interconnected reasons. First, most of the Jews doomed to death in their totality — from infants to old men — lived in Central and Eastern Europe. Second, the perpetrators hoped to conceal their crime from the world by committing it far from Western Europe. The crime was meant to re2_kommentar a state secret.»