Nytt

Bilde: Den mannen som står i rettssalen i Haag, er bare en skygge av general Mladic. Mladic var som en krigsherre. Han hadde soldatenes usvikelige lojalitet, han var en helt blant serbere, og han ydmyket det internasjonale samfunn gang på gang. Han nøt rollen og hadde det «smirk», det ironiske smilet, som viste at han var sjefen – og visste det. Her møter han en fransk offiser i Sarajevo 12. april 1993. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

 

Den militære øverstkommanderende for de bosniske serberne, Ratko Mladic, ble onsdag funnet skyldig i massakrer og beleiringen av Sarajevo. Han fikk livsvarig.

The U.N. Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia found Mladic guilty of 10 of 11 charges, including the slaughter of 8,000 Muslim men and boys at Srebrenica and the siege of the Bosnian capital Sarajevo, in which more than 11,000 civilians were killed by shelling and sniper fire over 43 months.

“The crimes committed rank among the most heinous known to humankind, and include genocide and extermination as a crime against humanity,”

Mladic utgjorde et radarpar med den politiske lederen Radovan Karadzic. De satte i gang en storstilt rensing av Bosnia, men hadde ikke kunnet gjøre det uten aktiv støtte fra Beograd. Slobodan Milosevic betalte offiserenes lønninger.

Den andre faktoren var det internasjonale samfunns unnfallenhet. Mladic og Karadzic forsto at FN og EU og USA manglet viljen til å bruke vold. Dette benyttet de til å psyke ut FN og FN-styrken UNPROFOR. Serberne testet ut det terrorister driver med i dag: De trappet opp for å se om det internasjonale samfunn turde svare med makt. Det turde aldri FN og EU/USA. Derfor hviler det et tungt ansvar på Vesten, som lot massakrene skje.

Oppgjøret kommer sent, og man kan vanskelig si det kommer godt. Det er gått for lang tid, og Vesten står overfor helt nye trusler.

Det er et talende tegn at NRK i dag begynte å omtale bosniakene som muslimer og serberne som kristne.

Man projisererer sine egne preferanser bakover i tiden.

Norske medier, inklusive NRK, var den gang talerør for Thorvald Stoltenberg, som ble herostratisk berømt for ordene: – De er jo serbere alle sammen.

I Genève uttalte FNs menneskerettskommissær Zeid Ra’ad al-Hussein:

In Geneva, U.N. human rights chief Zeid Ra‘ad al-Hussein called Mladic the “epitome of evil” and said his conviction after 16 years on the run and over four years of trial was a “momentous victory for justice”.

“The prosecution of Mladic is the epitome of what international justice is all about,” Zeid said in a statement.

“Today’s verdict is a warning to the perpetrators of such crimes that they will not escape justice, no matter how powerful they may be nor how long it may take.”

Men hvis Zeid skulle leve opp til denne formaningen, hvorfor gjør han så ikke noe med Bashar al-Assad, som ennå ikke er tiltalt av Straffedomstolen? Skal man vente til krigen er over og Assad sitter trygt på sin posisjon?

 

Denne hulheten i menneskerettssystemet gjør at dommene mottas med et skuldertrekk.

 

https://www.reuters.com/article/us-japan-usa-crash/u-s-navy-plane-crashes-in-philippine-sea-three-missing-idUSKBN1DM0Q5?il=0

 

Les også

-
-
-
-