Ratko Mladic var i sitt gamle hovedkvarter i Republika Srpska, Han Pijesak, den 28. juni for å feire hærens dag, opplyste den sivile stattholderen over Bosnia, Paddy Ashdown, på en pressekonferanse torsdag.

«It was revealed by sources which I consider to be entirely reliable that the VRS was, as recently as this summer, actually harbouring and protecting Mladic in an isolated military shelter at Veliki Zep near Han Pijesak,» Ashdown said.

Ashdown hadde innkalt til pressekonferanse for å kunngjøre at han avsetter 9 tjenestemenn i Republika Srpska for å ha unnlatt å forfølge krigsforbrytere i ni år.

Det er nylig kommet frem at Mladic var på lønningslisten til den bosnisk-serbiske hæren helt fram til 2002.

«For 9 full years the RS authorities have claimed they were hunting Mladic when in fact for those 9 years they were actually employing him,» Ashdown said, referring to recent discovery that Mladic was on the RS army paybooks until 2002.

«While the authorities in Banja Luka were telling anyone who would listen of their efforts to apprehend war crimes suspects, members of their own army sat in their own military base, celebrating the VRS day with Ratko Mladic,» he said.

EU har nylig overtatt fredsstyrken i Bosnia. Det skal bli interessant å se om EUROFOR kan gjøre det NATO ikke klarte på 9 år: fakke Radovan Karadzic og Mladic.