To franskmenn med bakgrunn fra FN-tjeneste på Balkan fremstilte serberne som ofre under krigene på 1990-tallet, da de inntok vitneboksen ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag i uken som gikk.

Den tidligere militærlegen Patrick Barriot og sykepleieren Eve Crepin hevdet at serberne bare benyttet seg av retten til selvforsvar. De anklaget bosniakene for å drepe FN-soldater og egne sivile for å få sympati fra det internasjonale samfunnet, de benektet folkemordet på bosniske muslimer ved Srebrenica og hevdet at Bosnia var arnested for islamsk fundamentalisme.

«But the two presented little solid evidence to back up many of their often spectacular claims, and presiding Judge Patrick Robinson had to warn Milosevic that some of the testimony heard this week «came across as a conversation with a cup of tea on the veranda» and was not of much value to his case.»

Mens han fremdeles var offiser i den franske hæren hjalp Barriot et fransk TV-team med å få arrangert intervjuer med Radovan Karadzic og Ratko Mladic, som fremdeles er på frifot. Det går ikke frem av referatet til IWPRs Tribunal Update om de eventuelt bidro til å få arrestert de to, men svaret gir seg vel selv.

«Milosevic insisted that Barriot’s testimony showed that Serbs in Bosnia were forced to defend themselves against «Islamic fundamentalism». But the witness could not identify the sources of these claims and presented no documents to corroborate them.

Instead, he asked the court to rely on his good name and the fact that he – as a former French officer and a man still professionally involved in his country’s fight against terrorism – had contacts that allow him to access such information.

The witness also testified at length about a meeting he had with Bosnian Serb army chief Mladic in September 1995, two months after the Srebrenica massacres.»

Vil bli lagt ut på www.iwpr.net

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂