Kommentar

Gjoko Jankovic, en av militslederne i Foca, en by i det sørøstlige Bosnia hvor det ble begått grusomme forbrytelser mot muslimene, overga seg til domstolen i Haag sist søndag. Flere aviser meldte at Jankovic, som er anklaget for voldtekt og tortur, har bodd i Russland, beskyttet av sikkerhetstjenesten der, FSB.

FSB benektet dette på det sterkeste lørdag, men en kilde til opplysningene er Jankovics kone Milica, som var i Moskva i desember på oppfordring fra regjeringen i Republika Srpska. Myndighetene i Banja Luka ville at hun skulle overtale mannen til å overgi seg. Milica sier de ble fulgt rundt av en mann som viste frem et FSB-skilt.

På forespørsler sier russiske myndigheter at de ikke aner hvor eller hvem de ettersøkte er. Men siden hun var i Moskva sist hadde Jankovic giftet seg med en russisk kvinne og skiftet navn til Sergej Plutsadjev.

Jankovic skal ikke være den eneste som skjuler seg i Russland. Kilder ved Haag-domstolen og vestlig etterretning oppgir at det bor to andre bosnisk-serbiske krigsforbrytere i Russland. Begge deltok i massakren på 8.000 muslimer ved Srebrenica.

«The diplomat and the tribunal officials, who asked not to be identified, said that in addition to Mr. Jankovic, they believed that Vlastimir Djordjevic, a former commander in the Yugoslav Army during the 1999 war in Kosovo, and Vujedin Popovic, a Bosnian Serb army officer, were also in Moscow.»

Det var alltid en grad av identifikasjon mellom serberne og russerne. En slavisk solidaritet. Og en oppfattelse av seg selv som kristenhetens og nasjonens forsvarer mot muslimer.

Da Milosevic ble styrtet, rømte en del av regimets ledende menn og kvinner til Moskva. Blant dem fru Milosevic, Mira, og sønnen Marko. Broren til Milosevic var som kjent ambassadør i Moskva før revolusjonen.

At samarbeidet fortsetter på institusjonelt nivå etter krigen, er likevel oppsiktsvekkende. Russland er medlem av komiteen som har ansvar for iverksettelse av Dayton-avtalen.(afp/Nytimes)

Former Bosnian Serb Police Official Surrenders to Tribunal