Dødsdommen over kjemiske Ali er rettferdig. Rettssaken kan være mangelfull, men det er liten tvil om at han fortjente den ultimate dom, og at irakerne/kurderne ikke kunne leve med noen annen utgang, slik situasjonen er.

To andre ble dømt til å dele skjebne med Ali Hassan al-Majid: Daværende forsvarsminister Sultan Hashim Ahmad al-Tai og nestleder for hærens operative kommando, Hussein Rashid Mohammed. Alle var ledere for den såkalte Anfal-kampanjen. Anfal er Koranens ord for bytte: Da Saddam måtte bite i det sure eplet og godta status quo i krigen mot Iran, rettet han aggresjonen mot kurderne. De var syndebukkene for nederlaget. En regner med at 180.000 ble drept. De ligger over alt i Irak i massegraver. Det var ikke bare i Halabja at det ble brukt gass, men alle de andre stedene er gått upåaktet hen.

Sakte

Rettferdigheten vinner sakte frem: Denne uken ble tre militære ledere funnet skyldig i overgrepene i Sierra Leone på slutten av 90-tallet. Det er første gang noen er dømt for å ha rekruttert barnesoldater.

Domstolen er støttet av FN. Det var første ledd i et rettsoppgjør for Sierra Leone. Det vestafrikanske landet ble terroristert av opprørsbevegelsen RUF som gjorde det til et spesiale å kutte lemmer av folk, eller på andre måter maltraktere dem.

De tre som ble dømt tilhørte en gruppe offiserer som veltet Sierra Leones lovlige regjering i 1997 og dannet noe de kalte Armed Forces Revolutionary Council. De inngikk allianse med opprørerne i Revolutionary United Front og drev sitt terrorstyre i 97 og 98. Belønningen var diamanter. Sierra Leone var stedet for «blod-diamanter».

Den FN-støttede domstolen har tatt ut tiltale mot 12 personer, deriblant Liberias tidligere president, de beryktede Charles Taylor, som sitter i fengsel. At han blir stilt for en domstol betyr like mye som at Slobodan Milosevic ble stilt for retten i Haag.

Også på Balkan-fronten har det skjedd rettslige fremskritt denne uken: En serbisk general Vlastimir Djordjevic, ble pågrepet i Montenegro og utlevert til Haag, etter fire år på rømmen. Han er tiltalt for fordrivelsen av 800.000 kosovoalbanere i 1998-99, drap på 700 mennesker og seksuelle overgrep som hans soldater begikk.

Djordjevic var viseinnenriksminister og kommandant over politistyrkene.

Prosecutors say Djordjevic, together with Milosevic and other senior Serb politicians and generals, formed a so-called joint criminal enterprise.

Their aim was «to expel the majority of the Kosovo Albanian population from Kosovo to ensure continued Serb control over the territory», the indictment against Djordjevic says.

Specific incidents mentioned in the indictment include the slaughter of 44 members of the Berisha family in the Kosovo town of Suva Reka in March 1999.

Soldiers, whom prosecutors say were under Djordjevic’s command, locked the family members into a cafe, opened fire from the outside and finally threw explosives into the shop, killing 44 people and seriously wounding others.

Djordjevic’s arrest means that only four fugitives, all Serbs, remain on the run from the UN tribunal, which deals with atrocities committed during the violent breakup of Yugoslavia in the 1990s.

Serb general delays plea before UN war crimes court

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂