I Europa er perspektivet at det er USA som vil bruke NATO som sin «verktøykasse», for å låne et uttrykk fra Dagsnytt morgensending. Det er en pen måte å si på at USA utnytter NATO-alliansen til egne interesser.

Hvordan er perspektivet fra USA? Wall Street Journal har en god leder. De starter med en definisjon av en allianse. De toneangivende NATO-landene har vært helt fraværende fra Irak. Irak? De har ikke en gang oppfylt sine minste forpliktelser i Afghanistan!

For et år siden lovte NATO-landene å danne fem provisoriske enheter for å skape sikkerhet og drive gjenreisning i Afghanistan, utenfor Kabul, hvor ISAF hittil har holdt til. Men det har ennå ikke skjedd! Begrunnelsen er at f.eks. Tyskland mangler soldater. Verdens tredje største økonomi, med en hær på 270.000 soldater, greier ikke skaffe noen få hundre mann til Afghanistan. Her er noe galt et sted, skriver avisen.

Even in Afghanistan, which Secretary-General Jaap de Hoop Scheffer calls NATO’s «number one priority,» the allies’ record is abysmal. The actual fighting is still being done by some 20,000 American-led troops outside the NATO structure. All Washington asked the alliance to do last August was to help pacify and rebuild the country. NATO was able to muster a mere 6,500 troops, most of which are stationed in the relative safety of Kabul.

Jaap de Hoop Scheffer, som er en hyggelig kar, har måtte gå på tiggerferd for å få et helikopter her, og noen mann der, skriver WSJ.

Valgene som skulle vært holdt i juni er allerede utsatt til september. USA ber nå om at det sendes en ekstra styrke som skal sørge for sikkerhet de 90 dagene før og etter valget. Men selv dette virker vanskelig.

Noe er feil med prioriteringen. USA bruker 3 til 4 ganger mer per capita på forsvar enn Tyskland og Frankrike. Europeerne tok ut fredsdividenden for lenge siden. Først levde de under den amerikanske atomparaplyen. Da Muren falt cashet de inn trusselbortfallet i klingende mynt.

Men dette blir for mye for USA når et rikt Europa ikke kan gjøre sin del av jobben, og attpåtil sier at de er helt uenig. Det er Europa, mer enn USA, som burde være opptatt av situasjonen i Midtøsten, skriver WSJ.

Germany insists that it is not a lack of political will that prevents it from doing more in Afghanistan, where it has 2,000 troops. It says that with missions also in Kosovo and Bosnia, its forces are stretched thin. But if the world’s third biggest economy is already exhausted by deploying 7,500 non-fighting troops abroad out of a total force of 270,000, what other than a lack of political will can account for this sorry state of its military affairs?

According to the Stockholm International Peace Research Institute, last year the U.S. spent $417.4 billion on defense or $1,419 per capita. France’s total spending was $35 billion or $583 per capita, while Germany spent $27.2 billion or $329 per capita and is planning to freeze defense spending at current levels over the next few years. The French have some 15,000 of their 350,000 troops deployed abroad, though with only 700 serving in Afghanistan. The biggest French foreign mission, 4,000 troops, is in the Cote d’Ivoire–which speaks volumes about the difference between U.S. and French interests.

Lekse for Europa: Hva er det som gjør deres forsvar så håpløs ineffektive? Når utplasseringen av noen få tusen mann betyr at forsvaret er strukket til bristepunktet? Hva ville skje i en virkelig alvorlig situasjon?

Som det fremgår av lederen: Dette misforholdet er de som styrer og steller i USA fullt klar over. De belastningene alliansen utsettes for kan forklares med en helt annen versjon enn det Matlary og Løchstøer gir lytterne en gråtung morgen.

Det er foruroligende at det snart ikke er stemmer i Norge som formidler det amerikanske perspektivet. Det norske folk lever helt uvitende om den frustrasjonen som bygger seg opp i Washington.

Earlier this month, the U.S. and Europe commemorated the sacrifices of American soldiers on the Normandy beaches to liberate Europe from the Nazis in 1944. For the next 60 years, American taxpayers footed most of the bill to protect Europe, most recently deploying forces to stop the Balkan wars. Somehow Europeans appear to believe Americans will continue doing this indefinitely, regardless of European behavior and attitudes. They are badly mistaken.

What Alliance?
Our friends in NATO are failing the Iraq test.

Monday, June 28, 2004 12:01 a.m. EDT