Sharons disengagement-plan rommer mange usikkerhetsfaktorer. Med Gaza som eksempel spår Meron Benvenisti at resultatet vil bli det stikk motsatte av hva Sharon håper og tror: Ikke separasjon, men en felles stat.

Han kritiserer venstresiden som tror at dette er begynnelsen på slutten for okkupasjonen: Det Israel gjør er et å skape en stor fangegård med halvannen million mennesker. Det kan ikke gå bra. Benvenisti, som var en av de første til å dokumentere palestinske leveforhold, trekker sammenligningen med Sør-Afrikas forsøk på å lage bantustans, en parallell som lyder usmakelig i manges ører.

As the Israeli left sees it, the confinement of one and a half million people in a huge holding pen fulfils the ideal of putting an end to the occupation, and furnishes some relief about how «we are not responsible».

Sharon ønsker å bruke samme modell på Vestbredden. Det kan ikke gå bra.

The bantustan model for Gaza, as depicted in the disengagement plan, is a model that Sharon plans to copy on the West Bank. His announcement that he will not start to disengage before construction of the fence is completed along a route that will include all settlement blocs (in keeping with Binyamin Netanyahu’s demand), underscores the continuity of the bantustan concept. The fence creates three bantustans on the West Bank – Jenin-Nablus, Bethlehem-Hebron and Ramallah. This is the real link between the Gaza and West Bank plans. The link is not what those politicians who will provide a «security net» for Sharon in a Knesset no-confidence vote call «the precedent of the dismantling of settlements».

Bantustan plan for an apartheid Israel

Sharon’s separation scheme is doomed to fail once it becomes clear what it means
Meron Benvenisti
Monday April 26, 2004
The Guardian

En Guardian-reporasje fra Gaza gir tankestoff: Det kan virke som Israel skaper nye problemer for seg selv, og hvordan skal det kunne kontrollere grensen mot Egypt?

Ewan MacAskill rapporterer fra Beit Lahia på grensen mot Israel, hvor det var hard skytiing igår. I alt 14 palestinere er drept siden Rantissi ble likvidert, bare tre av dem «fighters».

I reportasjen står noe som en del forsvarere ugjerne hører om eller snakker om: Ødeleggelsen av sivil infrastruktur.

During the fighting, behind a screen of tanks and soldiers, Israeli bulldozers destroyed, apparently as a punitive action, a sewage works built for the Palestinians by the Swedish international development agency. An hour before leaving yesterday morning the Israeli army blew up a police training centre and a newly completed – but never used – school for disabled children.

Dette er kriminelt. Det er dumt, både med tanke på palestinernes fremtid og egne soldaters moral. Det finnes rett og slett ingen begrunnelse for å sprenge kloakkstasjoner eller skoler for handikappede barn. Det er dessuten veldig gode argumenter for alle som vil ramme Israel.

Sharon sier han vil kontrollere grensen mellom Gaza og Egypt. Det skal bli tøft. Hamas og de andre sier de vil fortsette kampen. De ser på utmarsjen som en seier.

Arafat og hans selvstyremyndigheter står uhyre svakt i Gaza. Hamas og allierte vil trolig vinne et valg. Hvilke utsikter for fremtiden gir det?

Ingen autoritet
The extent to which Mr Arafat’s authority has declined in Gaza was brought home late on Tuesday night at Gaza central jail. Four men arrested for the killing last October of three US security men whose car was destroyed by a roadside bomb in Gaza were due for release, for lack of evidence.

Mr Arafat issued an order that they were not to be released. The police were coy about the details yesterday, but late on Tuesday night armed men from one of the factions turned up at the jail, fired into the air and demanded their release. The police let them go.

Youths on Gaza frontline keep hatred alive

Fighting or waiting to fight, boys bear the brunt of the Israeli incursion

Ewen MacAskill in Beit Lahia
Friday April 23, 2004
The Guardian

Les også

-
-
-
-
-
-
-