Kommentar

Israelerne går målrettet etter topplederne i Hamas nå. Noen timer etter at en 22-åring sprengte seg i lufta på Gazastripen og drepte en israelsk soldat, ble en bil med Abdelaziz Rantissi skutt i stykker i Gaza by av et israelsk helikopter. Rantissi er øverste leder for Hamas, han etterfulgte Sheikh Yassin, som ble drept av en fullstreffer fra et israelsk helikopter 22. mars.
De første meldingene sa at Rantissi var alvorlig såret. Klokka 20.19 kom meldingen fra sykehuset om at han er død (AFP).

Hamas og Yasser Arafats gruppe al-Aqsa-martyrbrigadene sto bak selvmordsangrepet tidligere lørdag. Hamas kontrollerer i praksis store deler av Gaza, sammen med martyrbrigadene. Det er all grunn til å tro at Sharons mål er å svekke Hamas betydelig før israelske soldater trekkes ut av Gazastripen, og at angrepet mot Rantissi ikke nødvendigvis har å gjøre med selvmordsangrepet noen timer før.
Rantissi var i 1987 en av grunnleggerne av Hamas, sammen med Yassin. Sharon har en plan, og han gjennomfører den med kald beregning. Han vet at han har USAs fulle støtte til planen om ensidig tilbaketrekking fra Gazastripen, og full aksept for at Hamas settes ut av spill for at ikke terrororganisasjonen gjør Gaza til et oppmarsjområde for angrep mot Israel (som Egypt gjorde i 1967). Hamas har ett mål: Å utslette Israel.

In June 2003 Rantissi and his teenage son were wounded in an Israeli helicopter missile strike on his car in Gaza City after he rejected calls by Palestinian Prime Minister Mahmoud Abbas to cease attacks on Israelis in line with the U.S.-backed «road map» peace proposal. (Reuters)

Rantissi carved out a reputation as a leading hardliner and in his first declarations after succeeding Sheikh Ahmed Yassin last month, vowed that Israel would «never know security».
«We will fight them until the liberation of Palestine, the whole of Palestine,» he said, speaking just one day after an Israeli air strike on March 22 killed the wheelchair-bound Hamas founder.
(afp)

Etter drapet på Rantissi kommer norske nyhetssendinger igjen til å bli fylt av «palestinernes raseri». Det spørs om ikke den sanneste sinnstilstanden innen terrorgruppene og især Hamas snarere vil være panikk. Likvideringene av Yassin og Rantissi er utført med en presisjon som må få det til å gå kaldt nedover ryggen på en hvilken som helst palestinsk leder. Israelerne sier: Vi vet hvor dere er til enhver tid, vi kan ta dere hvor som helst og når som helst. Terroristbossene høster det de har sådd: Frykt.

Det skal bli interessant å se hvilket trekk Yasser Arafat foretar seg etterhvert. Det er påfallende at israelerne går utelukkende etter Hamas-lederne, men sparer (foreløpig) al-Aqsa-brigadene, og Arafat.
Når israelerne trekker seg ut, blir palestinerne tvunget til å ta ansvar for det som skjer videre i Gaza-stripen. Hvis Hamas er svekket eller knust, vil oppgaven ligge på Arafat, som må leve opp til forestillingen han har prøvd å holde liv i om at han ønsker fred – samtidig må han vise at det er han og ingen andre som kan få fredprosessen i gang igjen. Med Hamas ute av spill, kan Arafat bli tvunget til å levere. Sharon tror ikke på Arafat – men vil kanskje gi ham sjansen til å vise om han kan levere på Gazastripen – eller tape ansikt for hele verden.

Les også

-
-
-
-
-