Kommentar

«Take A Pen» er et grasrot-initiativ som motvekt til europeiske mediers ensidighet og i noen tilfeller løgner om situasjonen i Midtøsten. Et hovedtema er trakasseringen av kristne i PA-kontrollerte områder, særlig Bethlehem, som ble overført til PA i 1995. Daværende (kristne) borgermester Elias Frej drev intens lobbyvirksomhet for å forhindre palestinsk kontroll av byen og ønsket å utvide Jerusalems grense til å omfatte Bethlehem. Dagens innbyggertall er 120 000, hvorav de kristne utgjør 20%. I 1990 var de kristne i flertall med 60% av befolkningen. Den demografiske endringen skyldes delvis 30 000 tilflyttede muslimer og delvis kristne palestineres flukt til utlandet. Få av de kristne som intervjues våger å stå frem med navn av frykt for ytterligere trusler og trakassering fra sine muslimske naboer. De forteller om terroristers plyndring av boliger og forretninger, trakassering av kvinner i vestlige klær, voldtekt og drap – uten at de palestinske sikkerhetsstyrkene griper inn. Det blir dessuten krevd en ekstra skatt på 10% av de kristne – til finansiering av intifadaen.

I april 2002 invaderte om lag 100 geværmenn tilknyttet diverse terrorgrupper Fødselskirken, holdt prester og munker som gisler og benyttet kirken som skytestilling mot israelske soldater i 39 døgn. Tanzim-medlem Abdullah Abu-Hadid innrømmer at Fødselskirken ble valgt som terrorbase fordi israelske soldater ikke kom til å skyte mot den.

Senere ble 13 av gisseltakerne i kirken gitt oppholdstillatelse i ulike EU-land. En av dem, Khalil Nawawreh, ble sendt til Belgia, der han den første måneden ble holdt under politiets oppsikt, og deretter ble gitt månedlig meldeplikt på den lokale politistasjonen – en ordre han ikke etterkom. I midten av desember 2003 ble han arrestert av belgisk politi etter å ha deltatt i to postkontorran i Brüssel-området. Samme Nawawreh stod bak mordet på Tzahi Sasson på veien mellom Jerusalem og Gush Etzion i februar 2001, og fungerte som løpegutt for Ibrahim Abayat, lederen for Bethlehem-avdelingen av Aksa-martyrenes Brigade.

En annen av de 13, Jihad Jaarah, ble sendt til Dublin, der han antas å være involvert med Real IRA. Jaarah stod bak drapene på soldatene Amir Zohar i november 2000 og Nahal Elisha i desember 2002, i tillegg til å ha deltatt i planleggingen av mordet på den handicappede Avi Boaz i januar 2002.