Aftenposten villeder leserne med sin nyhetsartikkel 30. januar med overskriften «Statsministeren vil bevæpne folket», side 22. De ville heller ikke ha kritikk og sendte avslag etter fire timer på dette innlegget.

1. Man skriver om israelske utposter bygget på palestinsk land. Her er man upresis.

Hvilke «utposter» og hvilke områder er «palestinsk land»? Vestbredden har siden St. Remo-traktaten i 1922, bekreftet ved fredsslutningen mellom Jordan og Israel i 1994, folkerettslig vært israelsk område.

Det er meningsløst å snakke om «israelsk okkupasjon av palestinske områder/Vestbredden». Hvor er «utpostene»? I henhold til Oslo-avtalene på 1990-tallet, som omhandlet palestinsk selvstyre i område A og B, var israelsk boligbygging i område C fullt akseptert.

2. De israelske soldatene «stormet en flyktningeleir» i Jenin fordi israelsk etterretning varslet om at det der foregikk forberedelser til større terrorangrep mot Israel.

Etter Oslo-avtalene har Israel et overordnet sikkerhetsansvar på hele Vestbredden, så det var deres plikt å følge opp og forsøke å avverge det planlagte angrepet ved å arrestere terroristene. Da de kom inn i leiren, åpnet terroristene ild mot de israelske soldatene, som besvarte ilden, med den følge at 9 terrorister ble drept.

3. De 390 millioner kroner som Israel holder tilbake fra «Palestina» (Palestina er ingen stat, men et landområde), tilsvarer belønningen de palestinsk-arabiske myndigheter bevilger terrorister som dreper jøder. Jo større terrorangrep, dess større belønning.

4. Øst-Jerusalem er, i likhet med Vestbredden, folkerettslig israelsk område, ikke «palestinsk grunn».

I løpet av Seksdagerskrigen i 1967, som var en forsvarskrig for Israel, gjenerobret israelske styrker områder som Jordan – i strid med folkeretten – hadde okkupert 19 år tidligere.

5. Gazastripen har ikke vært «beleiret av Israel» i 15 år.

Gaza har landegrense mot Egypt i sør og mot Israel i øst, samt kyststripe mot Middelhavet. Israel har fullt lovlig kontrollert importen til Gaza for å stoppe våpen og annet krigsmateriell eller bygningsmaterialer som brukes til bygging av tunneler og annen infrastruktur som truer Israel.

Ellen Holter
Oslo

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.