Foto: Ranveig / cc sa 1.0 / Wikimedia Commons.

Et forslag fra Høyre om å nedsette et utvalg som skal utrede æres­kriminal­iteten i Norge, har møtt positiv respons hos Arbeider­partiet ved Hadia Tajik, og forslaget ligger dermed an til å få flertall i Stortinget, skriver Aftenposten torsdag.

Forslaget ble lansert av Høyres innvandrings­politiske talskvinne Mari Holm Lønseth (H) i en presse­melding den 25. januar, opplyser NRK samme dag.

Det som utløste den politiske interessen for æres­kriminaliteten, i særdeleshet æresvolden, var NRK Brennpunkts nye serie «Ære», som hadde den første sendingen 24. januar – dagen før.

26. januar – dagen etter – skrev VG på lederplass at Høyres forslag er godt, «dessverre».

Til Aftenposten, som har hatt en artikkelserie om fenomenet æresvold, sier sågar Høyre-leder og tidligere statsminister, kanskje også neste, Erna Solberg at «utfordringen vokser når det kommer mange fra land med sterk æreskultur». Solberg gjør også en slags selvransakelse på vegne av politikken:

Hun mener hver eneste regjering burde gjort mer på dette området. Inkludert den hun selv var leder for fra 2013 til 2021.

Konsensus mellom Over-Norges mektigste politikere og medier ser altså ut til å være at æresvold er et innvandrings­problem, og at man i det minste må gjøre noe for å adressere saken. Ingen har signalisert at det behøves en ny innvandrings­politikk.

Onde tunger sier fra tid til annen at man nedsetter utvalg for å sikre at ingenting blir gjort. Vil et utvalg forandre noe denne gangen?

Politikken burde ikke være en intellektuell sinke, men er det likevel. Dette tilfellet er et ekstremt eksempel på at politikken så vidt begynner å ta en diskusjon som var intellektuelt ferdig for mange år siden. Problemene erkjennes når de ikke lenger kan løses, som Machiavelli sa.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.