En gigantisk sjokkbølge har gått gjennom svenske medier den siste uken: Sverige kan bli rammet av krig, underforstått et væpnet angrep fra Russland. Ministrenes og militærets oppfordringer om at (til og med) svensker må være mentalt og fysisk forberedt på at samfunnet ikke alltid vil fungere, og at (til og med) svensker kan måtte forsvare seg med våpen mot en inntrenger, forårsaket at opposisjonen og det kollektive journalistkorpset mistet besinnelsen:

Hvordan kan noen påstå noe slikt? Det kan vel ikke være sant? Og hvis det er sant, trenger du vel ikke å fortelle det? Og hvis du fortelle det, trenger du ikke bruke akkurat de ordene eller en skarp tone, gjør du vel? «Barna vil bli redde!»

Men barna er allerede redde. I mange år har svenske barn blitt tvunget til å venne seg til å leve i en hverdag hvor volden er konstant til stede. De har normalisert daglige rapporter om drap og eksplosjoner, om hvordan kriminelle gjenger overtar hele boligområder og om hvordan politiet ikke lenger tør å gripe inn.

De går på skoler der vold og overgrep er vanlig og vet at barn som er «på feil sted til feil tid» – som kan bety å sove i egen seng, leke i skolegården eller spise på den lokale pizzeriaen – kan bli skutt i hjel eller sprengt i stykker. Svenske ungdommer har blitt lært opp til ikke å gå i dyre klær, ikke oppholde seg i «feil» områder, ikke drikke seg beruset, ikke gå alene hjem om kveldene. Hvordan kunne journalistene ha gått glipp av dette, de har tross alt rapportert om alt og instruert barna – også i barneprogrammer – om hvordan de bør oppføre seg for å øke sjansene for å slippe unna volden?

Men selv ikke journalistenes råd garanterer overlevelse i det Sverige som har vokst frem de siste tiårene.

Seksten år gamle Jakob gjorde alt riktig sist lørdag. Han forlot festen tidlig sammen med tre venner. Jakob ville sørge for at to jenter kom seg trygt hjem. Men det var Jakob som aldri kom hjem. I stedet ble Jakob angrepet, sannsynligvis av to jevnaldrende gutter. Han fikk flere stikkskader og ble liggende og dø i snøen. På sosiale medier har Jakobs foreldre lagt ut bilder av sønnen sin – en tynn svensk tenåring som gikk på skolen, hadde veloppdragne venner og var aktiv i den lokale menigheten.

Innbyggerne i lille Örkelljunga lurer på hvordan dette kunne skje, men svaret er enkelt: Slik ser virkeligheten ut i Sverige nå, selv i de små byene. Ingen er trygge lenger. Vold, uforutsigbar og dødelig, er nesten overalt og kan ramme hvem som helst. Til og med barn.

Adriana, 12 år. Luna, 4 år. Yusuf, 8 år. Alle ble drept ved skyting eller i eksplosjoner – og de er langt fra alene. Den ni år gamle jenta som ble overfalt, voldtatt og kvalt, var «heldig» – hun overlevde, men fikk alvorlige skader og vil aldri kunne leve et normalt liv. «Heldige» var også de to tenåringsguttene som overlevde å bli kidnappet, voldtatt og torturert på en kirkegård i Stockholm og tenåringsjenta som unngikk å blø i hjel etter å ha blitt voldtatt av åtte menn.

Journalistene har rapportert om det – og svenskene har ikke bare lest, men også selv erfart hvordan samfunnet deres har endret seg år for år i en stadig mer negativ retning. Selv barn og unge vet hvordan virkeligheten deres ser ut, og de har normalisert volden og tilpasset seg den. Men selv de som gjør alt riktig, kan bli et offer for vold som rammer vilkårlig.

Så Sveriges journalister slipper å bekymre seg for at statsrådene skremmer barna. Nasjonens ungdom lever allerede i en krigstilstand. Jakob var det foreløpig siste offeret, og hvem som helst kan bli det neste.

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.