Det er hardt å være bileier i Sveriges tredje største by. Beboere i Malmö-distriktet har Lindängen vært plaget av rotter i flere år. Mange bileiere er lut lei av å finne sine kjøretøyer fulle av rottebæsj eller skader fra gnaging. De krever nå at noe gjøres.

«Lukter du rottepisset? Det lukter likedan også inne i bilen», sier Julie Skive og ser oppgitt ned på flekkene i motorrommet. Hun har så langt betalt 5500 kroner i reparasjoner for skadene rotter har påført bilen hennes de siste årene.

Alle SVT møter på parkeringsplassen kan fortelle lignende historier om frittgående rotter. «Det rare er at man nesten blir vant til det. Man reagerer ikke på samme måte når jeg og datteren min sykler hjem fra skolen hennes og det plutselig løper ei rotte foran sykkelen», kommenterer Louise Andersson, en annen av beboerne. Beboerne forteller at de har laget utallige klager på rotteproblemene i bydelen. Så langt har ikke rapportene gitt noen merkbare resultater.

Til SVT Nyheter Skåne sier biolog Andreas Nord fra Lunds universitet at han ikke er overrasket over situasjonen. Han tror at menneskers atferd bidrar til å øke antallet rotter.

«Rottene har blitt veldig mange, og dermed er de også blitt mer synlige og skaper flere problemer», kommenterer Nord.

Selv mener biologen at rotter er misforståtte dyr. Han forteller at selve gnagingen fyller en viktig funksjon for gnagere. Det er slik de holder tennene sine i form.

«Jeg tror det beste er å se rottene for det de er, et veldig spennende dyr, da må man prøve å gjøre så godt man kan for å redusere risikoen for at de skal trives der man bor», sier Andreas Nord.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.