Seher Aydar (R). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bør be om permisjon dersom Økokrim åpner etterforskning mot henne, sier Rødts Seher Aydar til NRK.

Det knyttes en viss spenning til hva som blir en eventuell videre utvikling i det som etter hvert er kjent som Huitfeldt-saken.

Enkelte partier kar fremmet krav om avgang (se under). Nå kommer Rødt på banen og vil at ministeren tar permisjon fra stillingen dersom Økokrim åpner etterforskning, melder NTB.

– Det er vanskelig for en statsråd å bli sittende dersom hun er under etterforskning. Da mener jeg hun bør vurdere å ta ut permisjon og la Økokrim gjøre jobben sin i fred, sier Aydar til kanalen.

Rødt-toppen viser til at Tor Mikkel Wara (Frp) fikk innvilget permisjon da han var justisminister i 2019. Det skjedde i forbindelse med at PST tok ut siktelse mot hans daværende samboer, Laila Bertheussen.

– Det kan jo hende at det er en løsning nå også, selv om det også kan hende at statsministeren mener hun må gå. Det er en vurdering de må ta, sier Aydar, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Huitfeldt innrømmet nylig å ha brutt habilitetsreglene ved å ikke gjøre seg kjent med ektemannens aksjehandel og dermed ikke kunne vurdere sin egen habilitet.

Bråk også om Økokrim ikke vil etterforske saken

Økokrim har varslet at en avgjørelse i Huitfeldt-saken vil bli tatt torsdag eller fredag.

Dersom Økokrim velger å ikke åpne etterforskning, vil det raskt bli et tema i seg selv, i og med at Økokrim-sjef Pål Lønseth har erklært seg inhabil i saken.

Dette har han begrunnet med sin politiske bakgrunn. Økokrim-sjef Pål Lønseth var statssekretær for Arbeiderpartiet og samarbeidet med Anniken Huitfeldt ved flere anledninger.

Det kan fort oppstå tvil om habilitet for hele etaten, selv om den aktuelle personen der og da erklærer seg inhabil. Spesielt når det er snakk om toppsjefen. Hvor naturlig vil det være for resten av etaten å fatte avgjørelse de vet er i strid med den inhabile sjefens syn og interesser?

Dette er et problematisk farvann.

Tverrpolitisk tillit er avgjørende for et organ som Økokrim. Men hvor politisk nøytralt er et Økokrim ledet av en person med bakgrunn på høyt nivå (statssekretær) i et bestemt parti, er det man kan spørre seg.

Les også: 

FrP mener Økokrim bør etterforske Huitfeldt-saken

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.