Streetcleaners wielding tree-branch brooms on Red Square.

For å virkelig kunne styre befolkningen, må man berøve den sin historiske bevissthet. Folk må ikke vite og ikke tenke på at de er ledd i en kjede av generasjoner og begivenheter fra fortid mot fremtid. Vi skal helst bringes til å tro at vi lever i enestående tider, befriet fra enhver historisk arv – enhver sammenheng mellom det som gikk forut og den situasjonen vi nå står i. Som rotløse og fritt svevende blir vi lette ofre for alle slags verdensforbedrende ideologier og fantasifulle forestillinger, som makthaverne fullt ut vet å utnytte.

Jeg var engang historielærer på videregående skole, men vet ikke hva de unge lærer i dag. I Vestens foregangsland, USA, lærer de tydeligvis ingenting.

En nylig undersøkelse av amerikanske videregåendeelevers historiske kunnskap ga følgende nedslående resultat: 72 prosent visste ikke at USA var i krig med Hitler under andre verdenskrig. 87 prosent visste ikke at USA gikk inn i andre verdenskrig på grunn av angrepet på Pearl Harbor. 60 prosent visste ikke hvilke land USA var i krig med mellom 1941 og 1945. 13 prosent trodde at Dwight D. Eisenhower var en general fra den amerikanske borgerkrigen.

Til gjengjeld er de fleste av dem nok klar over at verden står umiddelbart overfor et sammenbrudd på grunn av menneskets utslipp av CO2, og at høyresiden er fascistisk.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.