Den terrortiltalte 23-åringen som går under kallenavnet «Abu Yahya», angrer og vil erkjenne straffeskyld for å ha villet begå terrorhandlinger og for å ha deltatt i al-Qaida, sier hans forsvarer, Farhad Shæriæti til NRK.

Tiltalebeslutningen mot den 23-årige pakistansk-ættede mannen omfatter ble sist uke offentliggjort av Document:

Terrortiltalt «norsk» 23-åring: – Lynkurs i drap og angrep med kniv

Mye av tiltalen bygger på utgivelsen av magasinene med navnet O Mujahedeen in the West. I tiltalebeslutningen heter det blant annet at «magasinene inneholdt oppfordringer til å begå terror, religiøse tekster som legitimerer bruk av vold, og brukerveiledninger til å begå terrorhandlinger.»

I mai 2022 intervjuet den danske terrorforskeren Tore Hamming talspersonen til gruppen, kalt Abu Yahya, for bloggen Jihadica. Kort tid etter ble mannen pågrepet. Han er tiltalt blant annet for å være Abu Yahya.

– Abu Yahya er en av medgrunnleggerne av Hurras al-Tawheed. Han har vært her fra begynnelsen og ble valgt av medlemmene til å være den som driver gruppen framover. Vi mener han er en god leder med en god visjon, heter det i svaret fra mannen, som synes å omtale seg selv i tredjeperson. (NRK)

‘Hurras al-Tawheed’ er arabisk og betyr ‘vokterne av enheten’. Det vil kunne forstås av de fleste muslimer, fordi ordet ‘tawheed‘ henviser til den ‘ene gud’, altså i muslimsk tro, Allah, som er sammensatt av den bestemte artikkel ‘Al’ og ordet for ‘lah’ (gud) – Guden, med stor ‘g’.

Forsvarer Farhad Shæriæti ønsker ikke å bekrefte at den tiltalte er identisk med omtalte Abu Yahya.

Han beskriver sin klient som en ung, oppegående gutt som angrer dypt på det han har vært med på.

– Bakteppet for det som skjedde kommer man tilbake til i domstolen. Ting er ikke så svart/hvitt som det kanskje virker som. Han ser fram til å møte opp i retten og forklare seg for domstolen, sier Shæriæti. (NRK)

Magasinene vakte oppsikt i forskermiljøer ved at de så var tydelig rettet mot unge muslimer, bosatt i Vesten.

– Magasinet «O Mujahideen in the West» er et forsøk fra Hurras Al-Tawheed på å få muslimer i vesten til å forstå at de har blitt lurt om Islam, sier det som skal være nordmannen i intervjuet.

– Vi valgte engelsk som vårt hovedspråk, fordi det er utbredt i hele verden, sier han videre.

De korte magasinene inneholdt, ifølge tiltalen mot mannen, blant annet oppskrifter på hvordan knivstikke noen og hvordan lage napalm. (NRK)

Terrortiltalt nordmann (23) beskrev seg selv som grunnlegger for terrornettverk (NRK)

Les også:

Mediene om terrorsiktede pakistanske brødre: «De er norske»

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.