Henrik Asheim, 1. nestleder i Høyre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Høyre ber regjeringen vente med de nye reglene for innleie av arbeidskraft, selv om de er vedtatt i Stortinget. Partiet mener reglene kan være i strid med EØS-avtalen.

Før jul vedtok Stortinget en rekke innstramminger i regelverket for innleie av arbeidskraft, skriver Klassekampen.

NTB melder om saken.

Esa, tilsynsorganet til EØS-landene, har mottatt klager og har sendt brev til regjeringen med en rekke spørsmål knyttet til disse endringene.

Brevet kan antyde at de nye norske reglene kan være i strid med EUs vikarbyrådirektiv og EØS-avtalens generelle bestemmelser om fri flyt av tjenester.

Høyre mener derfor at regjeringen bør sette regelendringene, som etter planen trer i kraft førstkommende lørdag, på vent.

– Esa flagger dette som problematisk. Endringene er dårlig utredet og tar ikke hensyn til Vikarbyrådirektivet eller artikkel 36 i EØS-avtalen, sier Anna Molberg, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Høyre.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har svart at endringene vil bli gjennomført som planlagt, og at regjeringen vil gå i dialog for å svare på spørsmålene fra Esa.

Dersom Esa skulle konkludere med at regjeringens svar er utilstrekkelig, kan de åpne formell sak mot Norge, som til slutt kan endre med en rettsavgjørelse i Efta-domstolen.

Høyre har lenge vært imot denne endringen, da partiet mener det ødelegger dynamikken i arbeidslivet. På Høyres egen side sier Høyres nestleder Henrik Asheim dette:

– Norge trenger arbeidskraft. Samtidig står minst 250.000 nordmenn i arbeidsfør alder utenfor arbeidsmarkedet. Og hva er regjeringens løsning på det? Å gjøre det vanskeligere for folk å skaffe seg en jobb, og vanskeligere for bedriftene å skaffe seg arbeidskraft, sier Asheim.

Høyre tapte kampen om dette i Stortinget, og forsøker nå å stanse direktivet gjennom å vise til internasjonale avtaler Norge er tilknyttet.

 

Bestill fra Document:

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.