Private bedrifter innen EU kan forby hodeplagg på jobb så lenge forbudet er generelt og ikke diskriminerer ansatte, er EU-domstolen kommet frem til idag.

Saken gjaldt en muslimsk kvinne som fikk beskjed om at hun ikke kunne bruke hijab da hun søkte et seks ukers praksisopphold i et belgisk selskap.

Firmaet har en nøytralitetsregel som ikke tillater hodeplagg på jobben enten det er lue, hatt, tørklede eller hijab. Kvinnen tok saken til belgisk rett som senere ba om råd fra EU-domstolen. Der fant de ingen direkte diskriminering eller krenkelse av religionsfriheten i en slik regel.

– En intern regel i en virksomhet som forbyr synlig bruk av religiøse, filosofiske eller åndelige symboler, utgjør ingen direkte diskriminering hvis den anvendes på alle arbeidstagerne på en generell og udifferensiert måte, uttalte dommerne.

EU-domstolen sa ifjor i en kjennelse, at bedrifter kan forby hijab hvis det er nødvendig for utad å stå frem som nøytral overfor kundene.

Hijab-spørsmålet har i årevis skapt splittelse i Europa og understreket frontene i debatten om integrering av muslimer.

I Tyskland har forbud mot hodeplagg for kvinner på jobb vært omstridt, spesielt for lærere ved statlige skoler samt dommere.

Frankrike som huser Europas største muslimske minoritet, forbød i 2004 bruk av hijab på statlige skoler.

 

 



Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.