Donald Trumps siste utspill har etterlatt pressen og Folketinget i hysterisk fornærmelse og opphisselse. Våre to statlige tv-kanaler skriker opp om diplomatisk krise og NATO-alliansens sammenbrudd. Trump beskyldes for å ville invadere Grønland, som skal være et amerikansk protektorat på linje med De vestindiske øyer og Puerto Rico. Trump gjør narr av Danmark, som også blir beskyldt av Trump junior for å ha forsømt Grønland og grønlenderne.
Det er imidlertid ingen diplomatisk krise mellom USA og Danmark. Det er derimot en pseudokrise initiert av Trump for å skape forvirring og frykt, som den påtroppende presidenten mener er det riktige utgangspunktet for de kommende forhandlingene.
Forskjellen mellom Trump og den danske regjeringen er at Trump har en plan. Han vet hvor han vil og hvordan han skal komme dit. Danskene vet ikke det. Trump handler. Danmark reagerer. Den kommende presidenten følger en strategi som er standard i hans politiske verktøykasse, og som han har brukt med suksess så langt.
Denne strategien kan illustreres med et enkelt hypotetisk eksempel: La oss tenke oss at Trump ønsker å kjøpe et feriehus i Danmark. Huset er verdsatt til 10 millioner danske kroner, men eieren håper å få 11 millioner danske kroner.
Donald Trump kommer med et bud på 4 millioner. Eieren blir rasende og føler seg blodig fornærmet og ydmyket av dette uforskammede budet på sitt fantastiske feriehus med havutsikt. Han takker sint nei, men Trump kommer tilbake med et bedre tilbud på 6 millioner kroner. Eieren er fortsatt sint og fornærmet, men skryter av at Trump har gått videre. Så kanskje han kan presses til noe bedre?
Trump har flyttet selgerens fokus fra de 11 millionene han håpet å få, til de 6 millionene selgeren nå prøver å forbedre. Forhandlingene har nå skiftet til den veien Trump har staket ut. Etter tøffe forhandlinger klarte selgeren å få Trump til å legge inn et bud på 9 millioner kroner, som var den kjøpesummen Trump hadde i tankene fra begynnelsen av. Selgeren har glemt alt om sitt eget mål på 11 millioner, men er stolt over at han klarte å presse Donald Trump fra 4 til 9 millioner. Ikke dårlig i det hele tatt!
Det er denne taktikken vi nå ser anvendt overfor danske politikere og medier. Først sjokkbehandlingen, som knuser motstanderen, som nå desperat håper på litt vennlighet og velvilje. Regjeringen blir åpen for et kompromiss som man kan leve med, og som mediene kan presentere som en gjenopprettelse av nasjonal stolthet.
Trump har selvsagt ingen intensjoner om å kjøpe Grønland eller invadere landet med det amerikanske marinekorpset. Ved å kjøpe De vestindiske øyer i 1916 forpliktet USA seg i en traktat til å anerkjenne Danmarks suverenitet over Grønland. Det kan ikke Trump endre på. Han har absolutt ingen planer om å splitte NATO eller motarbeide EU, men han har noen konkrete mål han vil oppnå gjennom forhandlinger:
USA vil trolig tilby seg å sikre Grønlands yttergrenser militært nå som Danmark ikke er i stand til å gjøre det, og til gjengjeld vil Trump kreve flere militære flybaser, marineanlegg og missil- og radarinstallasjoner på Grønland. Til slutt vil USA be om en handelsavtale med Grønland som sikrer grønlandsk eksport av reker og sjømat til USA i bytte mot retten til å investere i gruvedrift, olje, gass og sjeldne metaller og mineraler, mot at grønlenderne får en passende royalty.
En slik avtale har vært Trumps mål fra begynnelsen av, fordi den holder russerne og kineserne utenfor og sikrer USA i det grønlandske førersetet. Når hysteriet og fornærmelsen har lagt seg på hjemmebane, vil grønlenderne, den danske regjeringen og mediene være godt fornøyd med det nye samarbeidet. En konstruktiv slutt på den «diplomatiske krisen». Frederik er fortsatt konge av Grønland. Så alle kan være glade. Spesielt president Trump.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.