Regjeringssjefene fra Grønland og Færøyene møter Mette Frederiksen i København i dag.

Dansk TV 2 har snakket med Færøyenes utenriksminister Høgni Hoydal. Han retter skarp kritikk mot hvordan Danmark har brukt Grønland og Færøyene for egen vinnings skyld.

– Uten å være uhøflig har Danmark brukt Færøyene og Grønland som en sjakkbrikke i sitt forhold til NATO og USA. Men hvis vi skal brukes som en sjakkbrikke, må vi selv bestemme hvordan vi skal flyttes på brettet, sier han til TV 2.

Det er tilfeldig at Rigsmødet, som holdes to ganger i året, finner sted nå i kjølvannet av Donald Trumps uttalelser om Grønland den siste tiden. Men dette temaet preger selvsagt samtalene.

Deltagere på møtet er statsminister Mette Frederiksen, den færøyske lovgiveren Aksel V. Johannesen og Grønlands statsminister Múte B. Egede.

Hoydal sa også at Færøyene ønsker et større ansvar for egen beredskap og kommunikasjon med NATO.

Tidligere på dagen ble det kjent at Danmark og Færøyene nå vil arbeide for at Færøyene skal bli tatt opp som selvstendig medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO), til tross for at øygruppen er en del av det danske riket.

Danmark og Færøyene har allerede formelt blitt enige om at øygruppen skal få større innflytelse i utenrikspolitikken og eventuelt på sikt bli medlem av WTO. Dette kom frem i august i fjor i forbindelse med et lagtingsmøte.

Det bor 57.000 mennesker på Grønland, og de mottar fire milliarder i året i subsidier.

Danmark risikerer å miste Grønland

Ola Borten Moe har en annen løsning på den pikante situasjonen: Han sier at Trump ikke behøver å invadere Grønland, det bør holde med å gi én million kroner til alle som bor der.

Også Borten Moe mener at danskene selv har skyld i rotet som har oppstått rundt Grønland.

– Danskene har stilt seg i en kinkig situasjon, for de har vært så opptatt av at det er Grønland selv som bestemmer dette. Det stiller danskene i en svakere posisjon, gitt at målet deres er å beholde Grønland. De har underminert riksfellesskapet.

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sa ifølge Berlingske torsdag kveld:

– Man kan ta Donald Trump på alvor uten å ta ham bokstavelig.

Men dette er en analyse som Berlingskes mangeårige analytiker Kristian Mouritzen ikke deler, noe han ga uttrykk for på Facebook.

Jeg ser at frasen «ta Donald Trump på alvor, men ikke bokstavelig» også er blitt et mantra for den danske regjeringen.

Det er forståelig, men ikke særlig klokt, mener Mouritzen.

Jeg må på det sterkeste advare mot å leve etter setningen. Du må ta ham bokstavelig. Veldig bokstavelig.

Det er tydelig at Trump – som jeg har skrevet før – har fått Grønland på hjernen. Han kommer ikke til å bli helbredet før han får det han vil ha.

Statsminister Mette Frederiksen og Múte B. Egede inviterte til en pressekonferanse i Spejlsalen som startet kl. 16.30. Frederiksen sa innledningsvis at «vi er her i dag fordi vi ønsker å si noen ord om det som har skjedd de siste ukene».

Frederiksen sa videre at det er i utgangspunktet «positivt» at de opplever økende interesse fra USA, som er Danmarks nærmeste allierte.

Múte B. Egede gjorde det klart at befolkningen på Grønland ikke ville bli amerikanere.

– Ønsket om å være herre i eget hus er nok forståelig for alle mennesker i hele verden, sier han.

– Vi vil ikke være dansker. Vi vil ikke være amerikanere. Vi vil være grønlendere.

Frederiksen sa at Danmark gjerne investerer på Grønland, og tilføyde:

– Vi i Danmark kan bli flinkere til å ta et oppgjør med vår fortid og historie. Det finnes lyse kapitler, men det finnes også noen mørke. Jo flinkere vi er til å se dem i øynene, desto bedre kan vi bygge et forhold i fremtiden.

Spørsmålet om selvstendighet bestemmer grønlenderne selv, sa den danske statsministeren. Hun gjorde det dog klart at det ikke var Danmarks ønske at Grønland ble selvstendige.

Spørsmål om hva som da skjer med de massive overføringene til et eventuelt selvstendig Grønland, ble ikke stilt.

– Det grønlandske folk er nødt til å komme videre, sa Grønlands statsminister.

– Frem til i dag har status quo ikke vært et alternativ. Det har vi gjort klart flere ganger. Vi må gå en ny vei.

Han utelukket dog ikke et samarbeid med USA. Interessen har alltid vært der, og derfor kommer vi til å fortsette å jobbe sammen i fremtiden, sa Egede.

– Men de må også lytte. Samarbeid handler om dialog.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.