Tirsdag 11. mars er det valg til Grønlands parlament, Inatsisartut. Valget ble utlyst med bare fem ukers varsel i motsetning til de vanlige seks, på grunn av den politiske utviklingen lokalt og internasjonalt, forklarte statsminister Múte Bourup Egede og understreket behovet for samhold i en «alvorlig tid».
Valget blir omtalt som det «viktigste i landets historie» og får internasjonal oppmerksomhet på grunn av USAs president Donald Trumps interesse for å «kjøpe» Grønland og debatten om løsrivelse fra Danmark.
Det står om Grønlands fremtid
Seks partier kjemper om 31 seter. De som blir sittende i disse setene får mandat til å ta irreversible beslutninger for Grønlands fremtid. Alle partiene med ett borgerlig unntak, ser for seg et selvstendig Grønland i fremtiden. Uenigheten handler mest om tid, strategi og økonomi.
Grunnmuren må bygges først
Siden 2021 har Múte Bourup Egede fra det sosialistiske partiet Inuit Ataqatigiit (IA) for «social retfærdighed, bæredygtighed og kulturel rigdom», vært Grønlands statsminister.
Selvstendighet har vært et gjennomgående tema i grønlandsk politikk siden selvstyreloven kom i 2009. IA ønsker ifølge Egede, å bygge en «solid økonomisk grunnmur» før de blir selvstendig, uten at dette tidfestes:
– Det viktigste er at vi nærmer oss målet dag for dag. Jeg vil ikke fastsette en dato.
Uavhengighet støttes
En meningsmåling fra Verian, bestilt av danske Berlingske og grønlandske Sermitsiaq, viser at et flertall av grønlendere støtter uavhengighet, mens 85 prosent avviser å bli en del av USA.
Hva sier så grønlenderne selv? 85 prosent foretrekker Danmark fremfor USA
Økonomisk realisme
Siumut, søsterparti til det danske Socialdemokratiet, har historisk dominert grønlandsk politikk, men er nu juniorpartner i regjeringen sammen med IA. Partileder og finansminister Erik Jensen har signalisert at Siumut ønsker en folkeavstemning om riksfællesskapet med Danmark i neste valgperiode, men understreker at det må skje på «opplyst grunnlag» med fokus på «økonomisk realisme».
Grønland, selvstyrt territorium under Danmark
- Verdens største øy og tynnest befolkede land i forhold til areal
- Hovedstad: Nuuk (Godthaab)
- Areal: 2.166.086 km², 80 prosent er dekket med is
- Språk: Grønlandsk (offisielt), dansk og engelsk brukes også
- Styresett: Parlamentarisk demokrati
- Statsoverhode: Kong Frederik X av Danmark
- Statsminister: Múte Bourup Egede fra 2021
- Hovednæringer: Fiske, turisme, gruvedrift
- Valuta: DKK, Dansk krone
- Tidssoner: GMT -2 til GMT -4
- Nasjonaldag: 21. juni
- Danmark bidrar med over 40 prosent av statsinntektene. Fisk utgjør 90 prosent av eksporten.
Uavhengighet innen tre år
Det radikale selvstendighetspartiet Naleraq krever uavhengighet innen tre år og foreslår at det inngås en avtale med USA som sikrer økonomisk støtte og sikkerhet.
Demokraatit ønsker å styrke selvstyret gjennom gradvis å ta over flere ansvarsområder fra Danmark.
Borgerlige med ulik tilnærming
De borgerlige partiene Atassut og det nyetablerte Qulleq har ulike tilnærminger. Atassut, advarer mot rask selvstendighet og ønsker å bevare båndene til Danmark, mens Qulleq går inn for rask uavhengighet og oljeutvinning.
Som en respons på Trumps interesse for å «kjøpe» Grønland, vedtok parlamentet i februar en lov som forbyr utenlandske og anonyme politiske donasjoner, samt skjerpede reguleringer av utenlandske eiendomsinvesteringer.