Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sørget for at Norge står stadig mer isolert i verdenspolitikken.
Det hevder professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.
– En regjering skal føre utenrikspolitikk på vegne av nasjonen, ikke partiet, påpeker professoren, som er kritisk til dagens utenrikspolitiske linje.
Matlary mener Eides utenrikspolitiske linje svekker Norges nasjonale interesser på flere måter:
1. Ved å føre en for Israel-kritisk politikk har regjeringen ødelagt forholdet mellom Norge og Israel.
2. Han har prioritert Midtøsten-konflikten høyt, til tross for at den er langt mindre viktig for Norge enn krigen i Ukraina.
3. Eide fører en moraliserende utenrikspolitikk, for eksempel ved å kritisere at USA har gitt klarsignal til ukrainsk bruk av antipersonellminer.
Summen er at Norge beveger seg bort fra politikken som vestlige land er enig om i internasjonal politikk, skriver Matlary i en e-post til Klassekampen.
«Eide har beveget norske posisjoner vekk fra den vestlige konsensus ved å anerkjenne Palestina og ved å signere opprop mot eksport av våpen til Israel sammen med Russland og Kina – men uten vestlige land», skriver Matlary, og legger til at Eide har uttalt at Norge vil arrestere Netanyahu om han skulle komme hit, noe som professoren mener selvsagt bare er tull.
Hun er ikke den eneste som har rettet tungt skyts mot utenriksministeren i det siste.
Både Hanne Skartveit i VG, Civitas’ Torkel Brekke og ikke minst vi i Document, har fått nok av Eides håpløse sololøp i Norges utenrikspolitikk.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser ikke uventet enhver form for kritikk av sin og regjeringens utenrikspolitikk.
– Jeg mener det er ekstremt viktig å være prinsipiell. Mange andre vestlige land er utydelige på folkeretten når det er smertefullt. Det er en viktig drivkraft i min tenkning om utenrikspolitikk, og det er en stor del av tradisjonen i Arbeiderpartiet at vi jobber for en bedre organisert verden, med en styrking av menneskerettighetene og folkeretten, sier han, og avslutter:
– Skartveit og Matlary, med sin solide forankring til høyre i norsk politikk, har et veldig gammeldags mentalt kart over verden.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.