– En dusj i uken er ikke mer enn det bør være, sier Hege Renate Lundgren fra Moelv, som er avhengig av hjemmehjelp to ganger daglig. Nå blir det enda lengre mellom dusjene på grunn av ferieavvikling.

Det er Ringsaker Blad som skriver om saken (+), som føyer seg inn i rekken av offentlige nedprioriteringer av de som trenger hjelpen aller mest.

Lundgren er 49 år og tidligere vernepleier. Hun har hatt hjerneslag og komplikasjoner etter to hofteoperasjoner. Det har gjort henne avhengig av rullestol og gåstol – og daglig hjelp fra det offentlige.

Vanligvis får hun hjelp til å dusje bare én gang i uken. Men nå er det sommerferie.

– Jeg fikk beskjed om at jeg må velge mellom en dusj i uke 29 eller 30, forteller hun. Og presiserer at det er systemet og ikke hjelpepleierne hun kritiserer. Hun synes det er for dårlig at kommunen ikke har vikarer nok til å tilby tjenesten hun skal ha.

– Jeg tenker på de som er eldre og i langt dårligere forfatning enn meg.

Svein Vik i Ringsaker kommune er kommunalsjef Sverre Rudjords stedfortreder i sommer. Han sier på generelt grunnlag at det kan skje at brukere sitter igjen med et redusert tilbud i ferier, men at det ikke skal være slik.

– I tilfeller med akutt sykdom og ved hendelser som gjør at det blir økt fravær, må man prioritere ut fra kravet om forsvarlig helsehjelp. Da vil det å stå over rengjøring eller en dusj være mindre alvorlig enn å ikke få medisiner. Alle bør ha en dusj, men det går ikke utover liv og helse dersom man må prioritere andre ting, sier Vik.

Han sier det blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe både fagkvalifiserte medarbeidere og vikarer.

– Det er press på tjenesten, og det gjelder for hele landet. Men Ringsaker har ikke noe større utfordringer enn andre kommuner.
 
 

 

Kjøp bøker fra Document!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.