Jon Engen-Helgheim, stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen 17. oktober, 2020.
Foto: Berit Roald / NTB

Retten til gratis tolketjenester for innvandrere som har oppholdt seg i landet i mer enn fem år, bør fjernes. Det foreslår FrP i sitt alternative budsjett.

– Det offentliges utgifter til tolketjenester har eksplodert de siste årene, sier innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim til NTB.

– I 2018 brukte det offentlige 835 millioner kroner på tolketjenester. Da må noen sette en grense. Det er det vi gjør nå, og vi ber regjeringen følge opp med et lovforslag.

Fremskrittspartiet legger fram sitt budsjettalternativ for 2021 på mandag.

I 2017 ble det gjennomført 746.000 tolkeoppdrag. Engen-Helgheim understreker at FrP ikke er ute etter å nekte noen tolketjenester, men vil ha slutt på at det offentlige betaler til evig tid.

– Mennesker som har vært i Norge i fem år, bør ha lært seg tilstrekkelig norsk til å klare seg uten tolk. Hvis ikke, får de betale for tjenestene selv, sier han.

SVs Karin Andersen reagerer på forslaget. Hun frykter det bare vil føre til feil og problemer for folk som er avhengige av tolk i møtet med helsevesen, skattemyndigheter eller Nav.

– Å gjøre det vanskeligere for dem som ikke har norsk som morsmål, er ganske lavmål. Det vil gjøre jobben for norsk forvaltning, helsevesen og andre steder der tolk brukes, mye vanskeligere, sier hun til NTB.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.