Innvandringspolitisk talsperson i Frp Jon Engen-Helgheim er sjokkert over Trondheim-ordfører Otterviks uttalelser etter dobbeltdrapet.

– Det er skremmende at ordfører Rita Ottervik blandet politikk inn i en drapssak, bare ett døgn etter at to asylsøkere ble funnet døde i Trondheim, sier Jon Engen-Helgheim til NRK.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) koblet ordningen med midlertidig opphold sammen med drapene i Trondheim. Nå får hun hard kritikk fra Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp:

– Hvis ordfører Rita Ottervik har påtatt seg et ansvar hun ikke er i stand til å bære i Trondheim, så vil jeg oppfordre henne til å gå av så fort som mulig.

Rita Ottervik sa i går at utfordringene med asylsøkere har økt i takt med bruken av midlertidig opphold for asylsøkere, da hun kommenterte drapssaken:

Hun forteller at både Trondheim og de øvrige storbyene har tatt imot enslige mindreårige gjennom mange år, og har god erfaring med det.

– Og det er selvsagt en jobb som vi som storbyer må gjøre, for vi har kompetanse til det, understreker ordføreren.

– Det som er nytt nå – og som jeg ikke legger skjul på at jeg opplever som utfordrende – er at dette er mennesker som ikke vet om de får varig opphold, som ikke vet om de blir sendt ut igjen, fortsetter hun. (NTB)

– Midlertidig opphold gir mennesker en svært vanskelig livssituasjon. Dette gjør jobben for oss i kommunene veldig vanskelig, uttalte Ottervik.

Ordføreren sa at hun var skeptisk til midlertidig opphold «over lang tid»:

– Det er en påkjenning for den enkelte og en utfordring for kommunene som ivaretar disse menneskene. Vi må selvsagt gjøre så godt vi kan. Men den nasjonale politikken burde ha som fokus at det skal være færrest mulig midlertidige og i hvert fall kortest mulig, slik at folk får mulighet til å starte livene sine på nytt. (NTB)

Otterviks uttalelser gjør Engen-Helgheim oppgitt. Han mener hun kobler drapene til asylpolitikken.

– Jeg vil ikke synke så lavt at jeg setter den tragedien som nå har skjedd i sammenheng med politikk. Det virker som at ordføreren forsøker å slå politisk mynt på drapene, når hun antyder at drapene er noen andres feil, sier Engen-Helgheim.

Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) ble drept i Trondheim mandag.

Det var flere enn Engen-Helgheim som reagerte, både i Frp og Høyre, etter Otterviks uttalelser, skriver NRK.

– Det er tragisk at en politiker legger seg opp i drapene ved å sause det sammen med politisk retorikk, sier Ove Trellevik (H), medlem i kommunalkomiteen på Stortinget.

Drapsmannen er den eneste skyldige, understreker Trellevik.

Også justis-, beredskaps og innvandringsminister Tor Mikkel Wara reagerer. Han uttaler følgende til NRK:

– Jeg mener at man skal være veldig forsiktig med å trekke noen konklusjoner ett døgn etter en tragisk hendelse hvor to gutter mistet livet. Derfor bør man være forsiktig med å mene noe om årsakene bak denne tragedien. Jeg registrerer at Ottervik velger å gjøre nettopp det.

Rita Ottervik overlater til kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) å kommentere kritikken:

– Jeg synes det er en utrolig kommentar, og er overrasket over både utspillet og påstanden om politisk mynt. Tvert imot sa ordføreren at hun heller ikke er enig med sitt eget parti, så det handler absolutt ikke om politisk mynt, det er det Engen-Helgheim som gjør, sier kommunalbyråd Trønsdal.

I forrige uke foreslo Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg innstramminger i asylpolitikken, utvalget går inn for økt bruk av midlertidig opphold på bekostning av varig oppholdstillatelse.

Det er frivillig for kommunene å ta imot asylsøkere med midlertidig opphold. En av kommunene som har valgt å motta flest, er Trondheim, skriver NRK.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.