Kom til Ålesund: – Flaut at Norge bare vil ta imot 50 fra Moria-leiren, sier Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal. Foto: Heiko Junge / NTB.

Norske ordførere og byråder står nå i kø og tripper som verpesjuke høns for å overby hverandre i å kreve flest migranter.

Brannen i Moria-leiren natt til onsdag ble en kjærkommen anledning til å heve røsten. For det er ikke noe nytt at migrantkåte kommunepolitikere har ivret for å få flere «nye landsmenn» til akkurat sin kommune.

Bergens byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt (MDG), åpnet ballet. Brannen i Moria var knapt slokket før hun mente det var «direkte flaut» at regjeringen kun ville ta imot 50 Moria-asylsøkere. Det gjelder å smi mens jernet er varmt.

– Det er direkte flaut at vi setter grensa ved 50 personer når det er 13.000, eller muligens flere, som står uten hjem, helsehjelp og er i en akutt situasjon, sa Nødtvedt til NRK.

Nødtvedt viste til at rundt 100 kommuner har sagt at de har kapasitet til å ta imot flere asylsøkere.

Og responsen lot ikke vente på seg. Kort etter kom Oslos SV-ordfører Marianne Borgen på banen; hovedstaden var klar til å ta imot «barnefamilier og sårbare mennesker», fastslo hun. Regjeringens 50 var «puslete», mente Borgen, som ikke ville sette noen grenser for antallet hovedstaden burde ta imot:

– Oslo har tydelig sagt, og jeg vil gjenta det i dag, vi er klare til å ta imot det antallet flyktninger regjeringen ber oss om, sier Borgen.

Borgen var ikke snauere enn at hun mente regjeringen må reise «en humanitær luftbro» for å evakuere «barnefamilier og sårbare personer».

Luftbro? Hvor mange mener Borgen at Norge skal ta imot? En luftbro betyr flere fulle fly. Hvor mange hundre? Flere tusen? Hvorfor ikke alle 13.000 fra Moria-leiren, når man først er i gang?

Og utover dagen stod de i kø, ordførere fra nord og sør, øst og vest. Alle mente at 50 var «puslete». Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) var en av dem:

– Byrådet i Bergen har sagt at de kan ta imot femti. Vi sier at vi kan ta imot femti. Og jeg tipper at de andre kommunene også har like god kapasitet, for det har kommet veldig få flyktninger hittil i år.

Flere ville være med på festen:

– Jeg synes det er flaut på vegne av Norge at vi ikke er vilig til å ta mer ansvar og stille opp mer, sa Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til TV 2.

– Jeg synes det høres lite ut, for Stavanger sin del har vi kompetanse og ressurser og erfaring til å kunne ta imot langt mer enn det, fastslo Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger.

Har noen av disse ordførerne spurt sine velgere? Har de presentert regningen for sin godhet? Både den rent pekuniære og den sosiale, den som angår mer utrygghet og vold, flere ran og voldtekter, flere drap ..?

Er det tilfeldig at alle disse folkevalgte som ber om flere migranter, er kvinner? Kvinner rammes hardere av innvandringens konsekvenser enn menn. Ironien i dette er svart som natten.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!