En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter brannen i Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag, melder regjeringen at Norge skal hente 50 flyktninger fra leiren.

50 er for lite, sier Lars Haltbrekken i Sosialistisk venstreparti (SV) til VG, og for første gang på 15 år gir en SV-politiker mening. 50 er for få – eventuelt er det 50 for mange. For hvorfor skal vi stoppe på 50? Hvorfor skal Norge drive med utvelgelse og dømme de resterende til lidelse i leire? Har det ramlet noen av disse godhetsapostlene inn at de driver med en uredelig og stygg selekteringsprosess?

«Hvem skal leve og hvem skal dø?»

50 er i minste laget. Det løser Une Bastholm med gangetabellen, 500 er er et mye bedre tall.

– Det er en lettelse at vi endelig er blant landene som bidrar, men 50 er et skrekkelig lavt tall når 13.000 står uten hjem, håp og helsehjelp, og norske kommuner har uttrykt kapasitet og vilje til å ta imot mange ganger flere, skriver MDG-politikeren i en e-post til VG.

– Regjeringen bør minst tidoble antallet vi tilbyr å evakuere. Dette er en akutt og prekær nødssituasjon. 500 er ikke et høyt antall, og de kan tas imot i Norge kontrollert og forutsigbart. Hvis alle EU-land nå tar imot 500 flyktninger, så hadde alle i leiren fått beskyttelse og asylsøknaden sin behandlet, mener Bastholm.

«Tidoble», det høres jo veldig flott ut. Bastholm føler seg tilsynelatende bedre om hun hjelper ti ganger fler enn først foreslått, men hva med de resterende 12.500 menneskene? At hvert europeisk land skal ta imot 500 er ren ønsketenkning, men om det en gang ble slik, hva med de tusenvis som snart ankommer Hellas? Trodde du at det ble tomt?

Kan vi ikke like gjerne hente hele Midtøsten til Norge? Så kan dere vise oss hvor fantastisk berikende det er, og hvor gode dere er.

 

VG artikkel: Reagerer på regjeringen: – 50 er for lite

Les også:

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.