Utsikt til en gassplattform på Maui-feltet noen mil fra kysten av den newzealandske Taranaki-regionen. Stillbilde: 1News / YouTube.

New Zealands konservative regjering kunngjorde forrige søndag at den innen utgangen av 2024 kommer til å fjerne forbudet mot leting etter olje og gass utenfor regionen Taranaki på Nordøya, som ble innført av Jacinda Arderns Labour-regjering i 2018.

Landets ressursminuster Shane Jones sier at lovforslaget, som er ment til å tiltrekke investeringer i landets olje- og gassindustri, vil gjøre slutt på det omdiskuterte forbudet, melder Reuters.

National Party, det største på høyresiden og det dominerende i dagens regjering, var særdeles kritisk til forbudet og kalte det «økonomisk vandalisme» da det ble innført for seks år siden. Jones har også pekt på sikkerheten i energiforsyningen.

Forbudet ble i sin tid begrunnet med at det ville beskytte fremtidige generasjoner mot klimaendringer. Alle letelisensene som fremdeles var aktive, skulle i henhold til Labours planer opphøre innen 2030.

Men nå er det altså nye tider.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.