Dette er et av de siste bildene van Gogh malte før han gjorde slutt på livet.

Om det er noen tegn til livets snarlige utgang i bildet, er ikke godt å si. Det er i alle fall kraftig vind der, slik det også var ekstra mye uvær i hans sinn før slutten, for kornet står ikke rett opp, og kråkenes flukt er litt varierende.

Man mister av syne hvor veien ender i åkeren, og kanskje var heller ikke kunstneren helt sikker på dette med etterlivet.

Det er mange landskap hos den berømte maleren, og ærbødigheten for naturen ser han ut til å ha beholdt helt til det siste. Det er en veldig kraft i mange av naturbildene hans, men i dette delikate øyeblikket er det ekstra mye av den.

Om man vil ha musikk til bildet, er det vel ikke akkurat flust med hveteåker­komposisjoner, men jammen har ikke Joaquín Rodrigo (1901–1999) skrevet et gitarverk som heter «En los trigales» (i hveteåkrene).

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.