Med Donald Trump og advokatene hans på plass i rettslokalet på Manhattan der saken om hysjpengene føres, tente Max Azzarello (37) på seg selv i parken utenfor.

– Start a fucking revolution, start a fucking revolution … you’ve got nothing to lose, sang Bernie Sanders-tilhengeren Azzarello i en video på Instagram før han tente på seg selv.

Han døde i løpet av natten av skadene.

Han skal ha reist fra Florida til New York i forbindelse med Trumps rettssak og har ifølge vitner stått ved rettslokalet med en plakat hele uken. På plakaten sto det skrevet «Trump is with Biden and they’re about to fascist coup us» (Trump er på lag med Biden og de er i ferd med å begå et fascist-kupp mot oss).

Han ligger nå kritisk brannskadet på sykehus, etter å ha blitt slukket av en politimann med pulverapparat. Den forkullede mannen sprellet fortsatt med benene i det flammene ble slukket.

Max Azzarello og Bill Clinton

Max Azzarello med Bill Clinton. Profilbilde fra Azzarellos LinkedIn-side.

Før han helte brennbar væske over seg selv og tente på, skal Azzarello ha kastet rundt seg eksemplarer av et rosa papirmanifest som viste til et innlegg på Substack.

New York-politiet sa på en pressekonferanse fredag ettermiddag amerikansk tid at det ikke var noe som tilsier at handlingen var politisk motivert.

Den uavhengige journalisten Laura Loomer er uenig:

– Selvfølgelig var det politisk motivert. Han sto her hele uken med en plakat med et anti-Trump-budskap på. Jeg så det med mine egne øyne og har lagt ut bilde av plakaten på X-kontoen min, sa Loomer i et strømmet videoopptak vi lenker til nederst.

Azzarellos absurde Substack-innlegg gir inntrykk av at mannen har fått seg en solid overdose internett i kombinasjon med en sannsynlig psykiatrisk episode.

I innlegget kaller Azzarello selvpåtenningen for en revolusjonær handling, med mål om å tiltrekke seg oppmerksomhet mot en angivelig «totalitær svindel» fra den amerikanske regjeringen og deres medhjelpere, som sammen ønsker å gjennomføre et «apokalyptisk, fascistisk verdenskupp» der Biden, Trump, Clinton, Bush og de andre amerikanske presidentene alle er skuespillere på samme lag, uavhengig av partibakgrunn.

Animasjonsserien «The Simpsons» er også en del av den store sammensvergelsen, ifølge innlegget, sammen med blant andre The Beatles, George Orwell, Stanley Kubrick og Walt Disney.

Substack ser ut til å ha deaktivert kommentarfunksjonen og skjult de over 300 kommentarene til innlegget.

 

NTB omtaler mannens motivasjon:

Ifølge politiet virker det som mannen var tilhenger av flere konspirasjonsteorier. Han kan også ha hatt emosjonelle problemer. Handlingen hans skal ikke ha vært rettet mot noen bestemt gruppe i samfunnet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.