Det statlige iranske fjernsynet viste missiler og droner som satte Israel i brann. «Et løfte oppfylt,» sto det på TV-banneret. Irans angrep på Israel skal være hevn for bombingen av det iranske konsulatet i Damaskus i Syria 1. april hvor syv av Revolusjonsgardens elitestyrke Quds ble drept.

Videoen som det statlige iranske TV-stasjonen viste var imidlertid fra en storbrann i Chile fra februar i år:

For Iran var hovedbudskapet å vise sine egne borgere at de har satt Israel i brann. Iran har mange interne stridigheter og kan ikke tillate seg å tape ansikt overfor sin egen befolkning.

Iranere feirer angrepet på Israel utenfor den britiske ambassaden i Teheran:

Den israelske journalisten og tidligere leder av journalistlaget i Israel, Danny Zaken, sa i et intervju for den israelske kanalen Kan TV at Irans mål er å bryte den landbaserte handelsruten fra India via De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Israel, Hellas og resten av Europa.

Han la til at ettersom denne ruten er en viktig økonomisk pulsåre, så forsøker Iran å forstyrre «Israels» økonomi, på samme måte som de jemenittiske væpnede styrkene har angrepet skip som seiler gjennom Suez-kanalen.

Denne handelsruten skal være et motsvar til Kinas Road and Belt initiative, også kalt den nye silkeveien. Tyrkia er misfornøyde med at India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) ikke inkluderer dem.

I IMECs plan er Israel en viktig brikke i handelsruten som kan gi store økonomiske fordeler til Europa. Verdien av frakten er anslått til 300 milliarder euro per år.  Les mer om den planen her. Hindustan Times skrev i november at Israels president, Isaac Herzog, mente at Iran sto bak angrepet på Israel 7. oktober nettopp for å hindre gjennomføringen av IMEC.

The Sunday Times

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.