Frankrikes utenriksminister Stephane Sejourne er bekymret for egne borgere i Midtøsten. Foto:Pedro Pardo/Pool Photo via AP

Frankrike og India er blant flere land som nå  advarer sine landsmenn mot å reise til Israel. Norsk UD varsler om økende fare for iransk angrep mot Israel.

Frankrikes utenriksminister Stephane Sejourne kommer med sin advarsel etter at Iran har truet med represalier for det israelske angrepet mot Irans konsulat i Syria.

Sju medlemmer i Irans Revolusjonsgarde ble drept i et angrep mot det iranske konsulatet i Damaskus 1. april.

Se også artikkel under.

Israel har blitt beskyldt for å ha stått bak angrepet, men har ikke kommentert anklagene. Irans øverste leder Ali Khamenei uttalte onsdag at Israel må og vil bli straffet for angrepet på det iranske konsulatet.

NTB-AFP melder om saken.

Både fra utenriksdepartementet i New Delhi og Paris blir det vist til den økende spenningen i regionen etter angrepet og faren for iransk gjengjeldelse.

Det advares ikke bare mot reiser til Israel. Den franske advarselen omfatter Israel, Iran, Libanon og Palestina, mens India advarer mot reiser til Iran og Israel.

Indere i Israel og Iran blir bedt om å tenke sikkerhet i alt de gjør, og begrense bevegelsene til et minimum.

En rekke land har de siste dagene kommet med lignende advarsler til sine landsmenn, blant dem USA og Storbritannia.

Det fryktes i første omgang et større iransk angrep mot Israel.

Dette kan komme i form av terror på bakken, men mest sannsynlig ved at Iran ber terrorgruppen Hizbollah i Libanon fyre av deler av eller alle sine tusenvis av raketter de har innstilt mot Israel. Hizbollah står så å si helt og fullt under iransk kontroll.

Også Hamas kan bli bedt om å delta, med de våpenkapasiteter denne gruppen fortsatt måtte ha igjen i sine tuneller og gjemmesteder på sykehus, skoler etc. etter flere måneders krig mot Israel.

Et slikt angrep mot Israel ville ikke forbli ubesvart, det kan komme et massivt svar fra israelske styrke, hvilket er grunnen til at det advares også mot å oppholde seg i andre land i regionen.

Én  ting er temmelig sikkert, Israel har forberedt en sterk respons på det iranske angrepet mange nå venter skal komme.  Dette vet iranerne, og det kan bidra til at det hele roer seg.

Les også: 

Iran teller på knappene

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.