Israels ambassade i Oslo, med plakater til støtte for de kidnappede etter terroren 7. oktober. Foto: Emilie Holtet / NTB

En høytstående rådgiver til Irans ayatolla Ali Khamenei sier at ingen av Israels ambassader er trygge. Også ambassaden i Oslo vil dermed være utsatt.

Forholdet mellom Iran og Israel har lenge vært iskaldt. Men nå nærmer det seg et nytt nivå av fiendtlighet, om man skal tro en melding fra iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Her kommer en representant for det iranske regimet med en direkte trussel mot israelske ambassader.

– Sionistregiments ambassader er ikke lenger trygge, sier Yahya Rahim Safavi, som tidligere var leder for Irans revolusjonsgarde, og nå er en av Khameneis næreste rådgivere.

NTB-Reuters melder om saken.

Safavi uttalte seg i forbindelse med et antatt israelsk angrep på det iranske konsulatet i Damaskus i Syria 1. april, som Teheran har lovet å gjengjelde.

I praksis trues det med at Iran kan komme til å gjennomføre terrorangrep mot Israels ambassader i land verden over. Også Norge omfattes av en slik trussel, og Israels ambassade i Parkveien i Oslo, rett bak Kongens slott, vil være utsatt.

Det er temmelig oppsiktsvekkende at et regime på denne måten rett ut erklærer at man er en terrorstat med terrormål verden over, og ikke en normalt fungerende stat i verdenssamfunnet.

Mange vil mene at noe slikt bør få følger for Irans status som nasjon.

Det vil eksempelvis stride mot det meste av FNs grunnprinsipper at en terrororganisasjon, kamuflert som en nasjon, skal være representert i FN på vanlig måte.

I FN har faktisk Iran fortsatt status som en hvilken som helst annen nasjon, og ble i 2021 eksempelvis oppnevnt til å sitte i FNs organ for kvinner rettigheter.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.