Gaza er ved å splitte kultureliten og kulturlivet og det er jødiske kunstnere som er skyteskive. Den israelske instruktøren Roy Horovitz var invitert til teaterfestivalen CPH Stage i København og hadde takket ja. Men plutselig fikk noen anfektelser om sikkerhet og sendte avbud.

Det gjorde ledelsen uten å ha snakket med politiet og PET. Da andre i styret fikk vite det ble det ballade. Formannen, Pia Allerslev, hadde dessuten sagt til mediene at styret enstemmig bestemte seg for å reversere invitasjonen. Det stemte ikke og Mette Marcus trakk seg.

Pia Kjærsgaard anklaget styret for «jødebashing» og nå begynte det å bli varmt om ørene på styrelederen. Hun ombestemte seg og gjeninviterte Horovitz.

Han var blitt intervjuet av mediene og forsto ingenting av at han skulle være en trussel mot sikkerheten:

Torsdag sagde Roy Horovitz til Berlingske, at han aldrig er blevet overfaldet, og at han de seneste fire måneder har været til lignende arrangementer i Kosovo,  Serbien og Portugal uden problemer.

»Og jeg går ud fra, at den israelske ambassade ville have kontaktet mig og advaret, hvis der var en reel trussel. Jeg synes virkelig, det her virker absurd,« sagde Roy Horovitz til Berlingske.

Ved sin klønete håndtering har festivalledelsen reist spørsmål om det er større risiko for jøder i København enn i Serbia og Portugal.

Eller er det deres egen de er mest bekymret for?

Skidt med jøderne liksom.

Horovitz er oppgitt over så mye frem og tilbake og vil bruke helgen til å tenke gjennom hva han skal gjøre.

 

https://www.berlingske.dk/kultur/beslutningen-blev-kaldt-absurd-nu-fortryder-festival-og-inviterer-israeler

https://www.berlingske.dk/kultur/mette-marcus-traekker-stikket-efter-festivalkaos-jeg-foelte-mig-manipuleret

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.