OL-plakaten til sommerlekene i Paris i 2024. Illustrasjon: olympics.com

I Frankrike er politikere på høyresiden i harnisk over den offisielle OL-plakaten til årets sommerleker i Paris, der en gjengivelse av kirken med Napoleons grav mangler korset øverst på spiret.

Den franske illustratøren Ugo Gattoni har brukt en rekke kjente motiver fra Frankrike til den ellers fantasifullt komponerte OL-plakaten, ikke minst Eiffeltårnet, som på tegningen er omgitt av en idrettsarena bardunert til monumentet som perforerer den omtrent på midten av sin høyde.

Gattoni er tro mot monumentenes arkitektoniske detaljer på tegningen, med unntak av korset øverst på Cathédrale Saint-Louis-des-Invalides (Invalidekirken) i Paris, som ellers er perfekt gjengitt oppe til venstre på plakaten.

Cathédrale Saint-Louis-des-Invalides i Paris. Foto: Jean-Pol Grandmont cc by 4.0 / Wikimedia Commons.

For politikere på Frankrikes høyreside er sensuren av korset et angrep på landets kristne røtter og en kansellering av fransk historie, skriver Paris-korrespondent Adam Sage i The Times.

Members of the centre-right Republicans party joined the populist National Rally in denouncing the official poster for the summer games as an attack on the French identity in the name of political correctness.

I en tid hvor en viss annen religion tar stor plass, er tilhengere av landets opprinnelige religion misfornøyde:

Catholics complain that they are being forced to hide their beliefs at a time when Islam is mounting a challenge to secularism.

Paris-OL forsøker å bortforklare sensuren med at plakaten ikke hadde til hensikt å gi en korrekt avbildning av den franske hovedstadens monumenter.

Men ikke alle kjøper den forklaringen på den kirurgiske fjerningen av korset.

François-Xavier Bellamy, who is leading the Republicans list in this summer’s European elections, said the poster was an attempt to “cancel [French] history”.

“How can you pretend to love a country when you do everything to destroy its roots?”

Nicolas Meizonnet, som representerer Rassemblement National (RN) i parlamentet, kritiserer også at plakaten ikke viser noen franske flagg, skriver The Times.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.