Av 290 undersøkte komponenter var 75 prosent produsert av amerikanske selskaper, 16 prosent av europeiske og ni prosent asiatiske selskaper.

Tre fjerdedeler amerikansk

Rester av et nordkoreansk ballistisk missil som ble funnet i Ukraina, inneholdt komponenter fra selskaper med hovedkontor i USA og Europa.

Rapporten fra våpensporingsorganisasjonen Conflict Armament Research (CAR) forteller at Nord-Korea er i stand til å skaffe vestlige komponenter til sine våpen, til tross for strenge sanksjoner.

Fersk rakett

CARs efterforskere «har fastslått at et ballistisk missil produsert av Nord-Korea og funnet i Ukraina, inneholder mer enn 290 utenlandske elektroniske komponenter».

– CAR dokumenterte mer enn 290 komponenter, fordelt på 50 unike modeller. Ut fra merkene på disse komponentene identifiserte CAR 26 selskaper med hovedkontor i åtte land: Kina, Tyskland, Japan, Nederland, Singapore, Sveits, Taiwan, USA og Tyskland.

Halvparten av komponentene hadde identifiserbare datokoder og mer enn 75 prosent av disse indikerte produksjon mellom 2021 og 2023. Basert på produksjonsdatoene konkluderer vi med at missilet som ble funnet i Kharkiv, ikke kan ha blitt satt sammen før mars 2023, sier CAR.

Forsyner russerne med våpen

Nord-Korea har forsynt Russland med ballistiske missiler og rakettutskytningsramper til bruk i angrepene på Ukraina.

Missilet som ble analysert ble funnet i Kharkiv 2. januar 2024.

 

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.