I Norge er det straffbart å diskriminere eller komme med hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge, etnisitet eller religion.

Men selv om rasisme er ulovlig, er det mange i Norge som opplever det, hevder Forskning.no.

I en podcast henvendt til yngre lyttere, forteller Cora Alexa Døving, som er forsker og jobber på HL-senteret, at rasisme er noe alle til tider kan utøve.

Døving mener at den rasismen som oftest skjer i Norge i dag, er det som kalles «hverdagsrasisme».

– Det er hendelser som inntreffer i dagliglivet og bærer preg av å være styrt av fordommer og gjerne rasistiske stereotypier, men det er ikke nødvendigvis en del av en organisert rasistisk ideologi som for eksempel nynazismen var, sier hun.

Hun forteller at eksempler på hverdagsrasisme kan være at personer med muslimsk-klingende navn har vanskeligere for å få jobb, at en sender stygge blikk, eller reiser seg og går dersom en med utenlandsk opprinnelse setter seg ved siden av deg på bussen.

Cora Alexa Døving har skrevet boken «Rasisme – fenomentet, forskningen, erfaringene». Boken handler om hva som kjennetegner rasisme i Norge i dag.

I Podcasten er også en kronikk av professor Mette Anderson brukt. Hun mener at de fleste rasistiske handlinger begås av folk som ikke ser på seg selv osm rasister.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.