Regjeringen vil heve fribeløpet for differensiert arbeidsgiveravgift til 850.000 kroner. Men først må EU endre regelverket.

På det årlige møtet til EU- og Efta-landene i Brussel torsdag vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) prøve å overtale sine kolleger i EU til raskt å få vedtatt nye regler for såkalt bagatellmessig støtte.

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen nemlig foreslått å heve fribeløpet innunder ordningen for differensiert arbeidsgiveravgift fra 500.000 kroner til 850.000 kroner.

– Vi regner med at dette blir vedtatt i Stortinget. Men dette henger på at EU får gjort et vedtak før jul, sier Vedum til NTB.

Utnytte handlingsrommet

En heving av fribeløpet må nemlig være i tråd med statsstøtteregelverket i EU.

I fjor foreslo EU-kommisjonen imidlertid å øke grensa for bagatellmessig støtte fra 200.000 til 275.000 euro over tre regnskapsår.

Dagens regelverk utløper ved nyttår.

– For oss er det viktig å utnytte handlingsrommene som ligger i regelverket. Dette kan gi bedrifter i Distrikts-Norge en lettelse på en halv milliard kroner, påpeker finansministeren.

Kan måtte ta forbehold

EUs kvern maler imidlertid langsomt. Nye forordninger må vedtas både av Ministerrådet og EU-parlamentet. Deretter skal de gjennom kvernen til EØS-komiteen før de blir gjeldende i Norge.

Men Vedum er likevel forhåpningsfull til at de nye reglene skal bli gjeldende i tide.

– Jeg har et reelt håp om at EU vedtar de nye reglene snart. Men dette er noe vi må bruke dagene her til å kartlegge, sier han.

Statsbudsjettet for neste år skal som vanlig behandles av Stortinget før jul.

– Hva skjer dersom de nye EU-reglene ikke er vedtatt før statsbudsjettet skal vedtas?

– Vi gjør vedtaket uansett, men vi må jo ta et forbehold. Men vi ligger i forkant av EU her, sier Vedum.

Esa-strid

Han viser til striden med Esa tidligere i år, der den særnorske differensierte arbeidsgiveravgiften – et tiltak som skal gjøre det attraktivt å drive bedrift i utvalgte distriktskommuner – ble ansett å være statsstøtte i strid med EU-reglene.

Det førte til at en rekke distriktsbedrifter plutselig fikk uventede skattekrav i fanget og risikerte å gå konkurs.

Da reiste Vedum til Brussel, der han fikk støtte for sitt syn. Skattekravene ble frafalt.

– Erfaringen fra januar er at det nytter å løfte fram Norges særegne behov, og det er fullt mulig å få gehør og gjennomslag, sier Vedum.

– Blir lyttet til

Han vil også gjøre EUs representanter kjent med særnorske behov på en rekke områder.

– Dette vil kunne øke muligheten for at det tas hensyn til behovene vi har i Norge når unionen utformer regelverk på ulike områder som får betydning for oss, sier Vedum.

– Hvor lydhøre opplever du at dine kolleger i EU er?

– Jeg har god erfaring. Om man har gode argumenter, blir man lyttet til, sier Vedum.

Vedum om kriminaliteten i Sverige: – Helt skremmende!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.