Norge har sprøytet mange milliarder inn i Palestina, men Stortinget sa tverrpolitisk nei til en bred evaluering av den samlede norske bistanden.

Men mens Danmark, Sverige og en rekke EU-land nå setter utviklingshjelp til palestinere på pause, så er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) av en annen oppfatning, skriver Vårt Land.

– I denne stund kan ikke vi kollektivt avstraffe det palestinske folk. Derfor vil vår linje være å sikre fortsatt bistand. Å kutte støtten til selvstyremyndighetene kan føre til ytterligere eskalering, sier han.

De første bistandskronene fra Norge til palestinerne ble gitt som helsebistand til flyktninger i Libanons hovedstad Beirut tidlig på 1980-tallet.

Siden har milliardene rullet ut.

Norge er blant de største giverne internasjonalt, og Palestina er blant de største mottakerne av norsk bistand. Hele tiden har Norge hatt ett mål for øye: Bygge en palestinsk stat.

Kirke-profiler som støtter Palestina: – Uttrykk for tiår med undertrykkelse

Men ingen norske regjeringer har ønsket en grundig evaluering av milliardbistanden til Palestina.

Kjersti G. Berg, Palestina-kjenner og bistandsforsker, er helt enig med statsminister Støre når det gjelder frys-bistanden-kravet:

– Norge må ikke fryse bistanden til Palestina. Gjør man det, rammer man uskyldige, sier hun.

Berg etterlyser imidlertid politisk vilje til å se på Norges bistand til Palestina de siste 30 årene, for bare da kan man se om målene som blir satt virkelig nås.

– Ja, det er på høy tid at vi får en bred evaluering. Til nå har Norge lukket øynene. Vi må få et kunnskapsgrunnlag som gjør at vi kan ha bred debatt om resultatene av og av målene for bistanden til Palestina, sier Berg.

Statsminister Støre svarer da at «vi skal følge nøye med i vårt system».
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.